Hauen kasvu ja ravinto Tornionjoen alajuoksulla - Peltola, Mikko (Turun ammattikorkeakoulu, 2010)
Tässä opinnäytetyössä selvitetään hauen (Esox lucius) kasvunopeutta ja ravinnonkäyttöä Tornionjoen alajuoksulla sekä, onko hauen ravinnonkäyttö muuttunut lohen (Salmo salar) vaelluspoikasten kasvaneen määrän johdosta. Osaa tuloksista käytetään Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen julkaisussa. Kasvunopeutta tutkittaessa käytettiin vuonna 2009 pyydettyjä 116 haukinäytettä, joita täydensivät Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen vuosina 2003, 2004 ja 2008 keräämät 255 näytettä. Vuoden 2009 aineistolle tehtiin takautuva kasvunmääritys suomunäytteistä, näistä 46,4 % oli koiraita ja 53,1 % naaraita. Kahden immatuurin yksilön sukupuolta ei kyetty määrittämään. Pienin koiras painoi 150 grammaa, suurin 3500 g, keskipaino oli 1931 g ja keskipituus 63,6 cm. Pienin naaras painoi 50 g, suurin 8700 g, keskipaino oli 2534 g ja keskipituus 70,1 cm. Sekä koiraat että naaraat kasvoivat ensimmäisinä kolmena elinvuotenaan noin 10 cm vuodessa, minkä jälkeen naaraiden kasvu jatkui nopeampana. Koiraat saavuttivat 50 cm pituuden kuudentena ja naaraat viidentenä elinvuotenaan. Kymmenen vuoden ikäisinä koiraat olivat hieman alle 70 cm ja naaraat noin 80 cm pituisia. Ravinnonkäyttöä tutkittaessa käytettiin vuonna 2009 kerättyjä näytteitä sekä Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen vuosina 2003–2005 keräämää 39 ravintonäytettä. Vaelluspoikasrysän sisäpuolelta saatujen haukien saalistamia vaelluspoikasia ei huomioitu tutkimuksessa, koska lohien tiheyden kasvaessa rysän edustalle syntyy luonnossa epänormaali predaatiotilanne. Suurin osa ravinnosta koostui nahkiaisista eikä lohen vaelluspoikasten osuus ollut kasvanut, vaikka joen tuottama vuosittainen määrä olikin ennätyssuuri. Nopeasti uivat vaelluspoikaset ovat ainoastaan hetkellinen ravintoresurssi. Hauet saalistavat vaanimalla, mikä on vaikeampaa lohen ollessa aktiivisesti liikkeessä. Hauet liikkuvat pääasiassa rantavesien hitaassa virrassa, kun predaatiota välttämään oppineet luonnonpoikaset pyrkivät kevättulvan virrassa kohti merta. Kuitenkin pitkällä vaellusmatkalla pienikin predaatiofrekvenssi voi aiheuttaa huomattavan kokonaiskuolevuuden. In this study the growth and diet of the Northern Pike (Esox lucius) was surveyed in the downstream of River Tornionjoki. The research task was to define if the diet of the Northern Pike has changed due to increased Atlantic salmon (Salmo salar) smolt amounts. Part of the results will be used in the Finnish Game and Fisheries Research Institute’s report. The growth of the pikes was studied using the information of 116 samples collected in 2009. In addition to 255 samples gathered by the Finnish Game and Fisheries Research Institute during 2003, 2004 and 2008. The age of the fish was also determined from the scales of the fish gathered in 2009 of which 46,4 % were male and 53,1 % female. The gender could not be determined of the youngest two specimens. The smallest male weighed 150 g and the largest 3500 g. The mean weight was 1931 g and mean length 63,6 cm. The smallest female weighed 50 g and the largest 8700 g. The mean weight was 2534 g and mean length 70,1 cm. Both males and females grew about 10 cm a year during their first three years after which females grew faster. The males were 50 cm long during their sixth year and the females during their fifth year. As ten years old the males were below 70 cm long where as the females were about 80 cm long. When studying the diet the information of 116 samples collected in 2009 was used in addition to 392 samples gathered by the Finnish Game and Fisheries Research Institute during 2003-2005. The smolts eaten by pikes inside the smolt trap were not included in the study because the density of the school of smolts becomes higher inside the smolt trap and causes a predation situation that is not normally seen in nature. Main part of the diet consisted of lamprey and the proportion of salmon smolts was not increased even though the amount of smolts produced by the River Tornionjoki was record high. The fast swimming smolts are only a momentary source of nutrition. Pikes hunt by stalking which is more difficult because the smolts are actively moving. The smolts born in the wild are using the current intensively to move while the pikes mostly dwell close to shore where the current is slower. During the long migration even small predation frequency can cause notable mortality.