Mobiilikäyttöinen tietokilpailu ravitsemusopetuksen tukena PohjoisKarjalaisille nuorille - Tolvanen, Antti (Karelia-ammattikorkeakoulu (Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu), 2018)
Opinnäytetyön tarkoituksena oli lisätä pohjoiskarjalaisten nuorten ravitsemustietämystä. Opinnäytetyön tehtävä oli tuottaa tietokilpailu Pohjois-Karjalan kansanterveyden keskuksen yläkoululaisten ravitsemuskampanjaan. Ravitsemuskampanja käsitti syksyllä 2017 kaksikymmentäkaksi pohjoiskarjalaista yläastetta. Ravitsemuskampanja koostui yksittäisistä toiminnallisista pisteistä eri päivinä. Toiminnallisille pisteille oppilaat osallistuivat yksi luokka kerrallaan. Opettajilla oli mahdollisuus valita, osallistuuko heidän luokkansa tietokilpailuun toiminnalliselle pisteelle tutustumisen jälkeen. Tietokilpailu oli mobiilimuodossa ja siihen osallistuminen tapahtui QR-koodia hyödyntäen. Tietokilpailu toteutettiin Testmoz.com sivustolla, sillä tällä alustalla oli mahdollisuus saada käyttökelpoista dataa vastauksista. Tarkoitus oli luoda helppokäyttöinen ja helposti osallistuttava tietokilpailu, johon osallistumiseen riittivät ohjeet paperilapulla sekä tulostettu QR-koodi. Tietokilpailua kehitettiin yhdessä toimeksiantajan antamien parantamisehdotusten avulla. Tietokilpailun testaus tapahtui lokakuussa 2017 Joensuun Lyseon yläasteella. Tämän jälkeen tietokilpailu luovutettiin Pohjois-Karjalan kansanterveyden keskuksen käyttöön. Tämän jälkeen tietokilpailun hallinnointiin käytettävät tunnukset luovutettiin toimeksiantajalle, joka käyttää ja kehittää tietokilpailua ravitsemuskampanjan edetessä. Tietokilpailun vastauksia voivat myös koulut tarvittaessa käyttää hyödyksi. The purpose of this thesis was to promote nutrition education among North-Karelian adolescents. The assignment was to create a mobile quiz for the client to be used in a nutrition education campaign targeted at pupils in upper comprehensive schools in North Karelia. The nutrition education campaign consisted of individual theme stands that were set up in 22 schools on different days. The nutritional education information themed stands were held on different days among the schools. The pupils visited the stands a class at a time. Each teacher could choose ...