Työhyvinvointi - Ellä, Siiri; Saarela, Tiina (Tampereen ammattikorkeakoulu, 2018)
Opinnäytetyön aiheena on Arctia Oy:n työntekijöiden työhyvinvoinnin kehittäminen. Opinnäytetyön tarkoituksena on kartoittaa Arctian maa- ja meriosaston henkilökunnan tämän hetkisen työhyvinvoinnin tilanne työntekijöiden omasta näkökulmasta. Työn tavoitteena on kehittää ja antaa vinkkejä työhyvinvoinnin ylläpitoon ja työhyvinvoinnin parantamiseen. Opinnäytetyö toteutettiin yhteistyössä Arctia Oy:n hyvinvointipäällikön kanssa. Arctia Oy on Suomen valtion omistama osakeyhtiö, joka on perustettu vuonna 2010. Arctian toimialana on jäänmurtopalvelujen ja monitoimialusten erikoispalvelujen tuottaminen sekä alusten hallinta ja rahtaustoiminta Suomessa ja ulkomailla. Yhtiön toimenkuvana on olla arktisten olosuhteiden erikoisosaaja. (Arctia,2016,13.) Opinnäytetyön teoriaosuus koostuu työhyvinvoinnista kertovasta kirjallisuudesta sekä sähköisistä lähteistä. Teoreettinen viitekehys muodostuu työhyvinvoinnin keskeisimmistä asioista; mitä on työhyvinvointi ja mitkä tekijät vaikuttavat työhyvinvointiin. Viitekehyksessä käsitellään myös työhyvinvointia parantavia tekijöitä. Opinnäytetyössä käytettävä tutkimus toteutettiin kvantitatiivisella eli määrällisellä menetelmällä. Tutkimusaineistoa kerättiin kyselyllä, joka lähetettiin jokaiselle Arctia Oy:n työntekijälle. Kysely koostui monivalintakysymyksistä. Kysely lähetettiin 270 henkilölle ja vastauksia tuli takaisin 57 kappaletta. Kyselyn tulosten perusteella suurin osa Arctia Oy:n henkilökunnasta ei osannut arvioida työhyvinvointinsa tilaa. Kysely oli ilmeisen tarpeellinen, sillä vain 13 % tunsi voivansa hyvin työssään. Kyselyn perusteella saatiin selville, että henkilökunta tarvitsee lisäystä työhyvinvointiin ja kannustusta jaksamiseen. Kyselyn perusteella päätettiin kehittää Arctia Oy:n työhyvinvointia tekemällä työpaikoille postereita, joista henkilökunnan on mahdollista saada pieniä vinkkejä omaan työpäivään ja jaksamiseen. Työhyvinvointi on tärkeä asia. Työhyvinvointi on jokaisen oikeus ja siitä vastuu kuuluu kaikille; itselle, esimiehelle ja yritykselle. The subject of this thesis is to develop and improve the occupational wellbeing of employees of Arctia Oy by finding out the status of occupation wellbeing in Arctia’s on- and offshore services. The goal is to develop and give tips how to maintain and improve occupational wellbeing. Arctia Oy is owned by the state of Finland and it provides multiple kinds of on- and offshore services in Finland and abroad. The theory of this thesis is based on literature and references on the internet. The theoretical framework consists of the most crucial matters: what is occupational wellbeing, which factors affect it and how to improve it. Research material was collected using a multiple-choice questionnaire that was sent to all employees of Arctia. The questionnaire was sent to 270 employees and 57 answers were received. According to the results, the majority of Arctia Oy’s staff was unable to evaluate the status of their occupational wellbeing. Only 13 % of the responders felt they were doing well. Hence, the staff requires improvements to occupational wellbeing and support. As the results of this study it was decided to create posters which give the staff clues how to improve their working days and how to cope.