Osaajayhteisö työhyvinvoinnin tukena : Sosiaali- ja terveysalalla luotu työhyvinvointia edistävä yhteisöllinen malli - Lehto, Anniina; Soininen, Satu (Karelia-ammattikorkeakoulu (Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu), 2018)
Suomessa on meneillään sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakenneuudistus. Muuttuvan toimintaympäristön keskellä koettiin tärkeäksi kehittää henkilöstön työhyvinvoinnin tukemisen varhaisia keinoja. Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli edistää työntekijöiden työhyvinvointia. Tavoitteena oli löytää työhyvinvointia tukevia keinoja. Opinnäytetyö tehtiin toimeksiantona Joensuun kaupungin sosiaalipalveluille, josta tuli myöhemmin organisaatiouudistuksen myötä Siun sote -Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä. Opinnäytetyö toteutettiin tutkimuksellisena kehittämistoimintana, johon osallistettiin toimijoita työpajatoiminnan, haastattelujen, kehitetyn toimintamallin pilotoinnin ja kyselyjen avulla. Lähijohtajia kuultiin, että saatiin heidän näkökulma siihen, miten kehittämisprosessin tuotos voisi tukea työhyvinvoinnin johtamista. Tulosten pohjalta laadittiin työntekijöiden työhyvinvoinnin tukemiseen yhteisöllinen työhyvinvoinnin osaajayhteisömalli, joka voi toimia myös työhyvinvoinnin johtamisen työvälineenä. Jatkokehittämisaiheena olisi mielenkiintoista selvittää ja arvioida, miten työhyvinvoinnin osaajayhteisömalli vaikuttaa työntekijöiden työhyvinvointiin vuoden kestävän osaajayhteisötoiminnan aikana. A reform of the service structure for social services and health care is in progress in Finland. In the midst of a changing operating environment, it was important to develop early ways to support staff well-being at work. The purpose of this thesis was to promote em-ployee well-being at work. The objective was to find ways to support well-being at work. The thesis was commissioned by the Joensuu City Social Services, which later became Siun sote – Joint Municipal Authority for North Karelia Social and Health Services through an organizational change. The thesis was implemented as a research development activity involving participants through workshops, interviews, piloting the operating model and surveys. The aim of the thesis was to find ways to support well-being at work. Immediate superiors ...