Energiatehokkaat elementtiratkaisut arktisissa olosuhteissa : EFCONE 2015–2017 - Alakunnas, Tuomas; Autioniemi, Juha; Kuisma, Petri; Pernu, Niko; Pirttinen, Valtteri; Sirkka, Antti; Vatanen, Mikko (Lapin ammattikorkeakoulu, 2017)
Tämä artikkelikokoelma toteutettiin EFCONE (Energy Efficient Concrete Structures in Arctic Environment) Energiatehokkaat elementtiratkaisut arktisissa olosuhteissa –projektissa. Projekti toteutettiin ajalla 3/2015 – 6/2017. Projektissa tutkittiin Levillä, Kittilässä sijaitsevan betonielementtirakenteisen koulutus- ja työhyvinvointikeskus Wellevin lämpö- ja kosteusteknistä toimintaa. Wellevin rakennusfysikaalista toimintaa tutkittiin rakenteisiin sijoitetuilla mittausantureilla, simuloinnilla sekä varmistavilla paikan päällä tehdyillä mittauksilla. Tähän artikkelikokoelmaan on koottu projektin aikana toteutetut tutkimukset. Projekti käynnistettiin yritysosapuolten tarpeesta, kun yritykset halusivat vastuullisina toimijoina todentaa nykyisten tuotteidensa kosteusturvallisuutta todellisessa käyttöympäristössä. Projektin päärahoittajana toimi Tekes (EAKR) ja yritysrahoituksesta vastasivat Lapin ammattikorkeakoulu, Betoniteollisuus ry, YBT, Paroc, Kingspan Insulation, Rovaniemen insinööritoimisto ja Skaala. Projektin tarkoituksena on nykymääräysten mukaisten betonielementtien lämpö- ja kosteusteknisen toimivuuden varmentaminen todellisissa olosuhteissa.