Monikulttuurisuus ja sen johtaminen pohjoiskarjalaisissa ravintola-alan yrityksissä - Laitinen, Johanna (Karelia-ammattikorkeakoulu (Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu), 2017)
Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli selvittää, miten pohjoiskarjalaisissa ravintola-alan yrityksissä monikulttuurisuus ymmärretään ja koetaan, millaiset asiat nähdään haastavina tai hyödyllisinä ja miten monikulttuurisuus huomioidaan henkilöstöjohtamisessa. Lisäksi tarkoituksena oli selvittää, miten monikulttuurisuuden johtamista voitaisiin mahdollisesti kehittää ja miten monikulttuurisuuden lisääntymisen ajatellaan vaikuttavan alan kehitykseen maakunnassa. Työn teoreettisessa viitekehyksessä käsitellään monikulttuurisuuden vaikutuksia työyhteisöön sekä monikulttuurisuuden johtamista. Tutkimus toteutettiin laadullisena monitapaustutkimuksena, jossa haastateltiin neljää pohjoiskarjalaisen ravintola-alan yrityksen ravintolapäällikköä. Haastattelut toteutettiin teemahaastatteluna, jonka runko laadittiin teoreettisen viitekehyksen pohjalta. Tutkimusten tuloksista voidaan todeta, että tutkimukseen osallistuneissa yrityksissä monikulttuurisuus ja sen vaikutukset ymmärretään hyvin ja moniulotteisesti. Monikulttuurisuus nähdään positiivisena asiana, joka hyödyttää niin kohdeyrityksiä kuin myös ravintola-alan kehitystä maakunnassa. Monikulttuurisuuden johtamisen lähestymistavoissa korostuivat erityisesti yksilökeskeisyys ja ihmisläheisyys. Monikulttuurisuuden johtamisen kehityskohteena nähtiin ensisijaisesti oman tietoisuuden lisääminen ja syventäminen käytännön kokemusten ja koulutuksen avulla. The subject of this thesis was to find out how multiculturalism is understood and recognized in North Karelian restaurants, which issues are challenging or useful and how multiculturalism is noted in the human resource management. The goal was also to find out how the multicultural management could be improved and how the increasing of multiculturalism is thought to affect the development of the restaurant business in the province. In the theoretical framework of the thesis reviews the effects of multiculturalism on work community and the management of ...