Kiinteistön huoltokirjan laatiminen - Teräs, Nina (Lapin ammattikorkeakoulu, 2017)
Opinnäytetyön toimeksiantajana oli rovaniemeläinen matkailuyritys SantaPark Arctic World. Työn tavoitteena oli koostaa huoltokirja toimeksiantajan majoitusrakennuksille, joita on useita kymmeniä ja jokainen yksittäinen rakennus pitää sisällään yhden sviitin. Näiden Arctic Treehouse Hotelliin kuuluvien rakennusten runsas määrä asetti kiinteistönhuolto-organisaatiolle haasteen pysyä ajan tasalla tehdyistä ja suunnitteilla olevista toimenpiteistä materiaaleineen ja tarvikkeineen. Toimeksiantajan esityksestä tämä työ rajattiin koskemaan ainoastaan rakennusten julkisivuja ja vesikatetta. Työskentelymenetelminä käytettiin alan tutkimukselliseen tietoon, Suomen lainsäädäntöön ja erilaisiin ympäristöministeriön antamiin ohjeisiin perehtymistä. Työn näkökulmana oli, että työ koostuisi suurimmalta osaltaan rakennuksen käyttö- ja huoltokirjaa koskevasta teoriasta. Teoriaosuuden oli tarkoitus tarjota toimeksiantajalle tietoa siitä, millainen asiakirja kiinteistön huoltokirja on ja mihin se perustuu. Yhtä lailla tärkeää oli tuoda esille tahoja, jotka huoltokirjaa käyttävät ja tarvitsevat ja millaisiin tehtäviin. Tulokseksi työssä muodostui huoltokirjan teoria mahdollisimman useista näkökulmista tarkastellen. Työn loppupuolella käsiteltiin lyhyesti myös toimeksiantajan kohteelle taulukkolaskentaohjelmistolla laadittua huoltokirjaa, joskin se ei ollut työn pääosassa. Opinnäytetyön tulos on ennemminkin olla opas huoltokirjan laatimiseen tai valmiin tuotteen valintaan ja käyttöön kuin olla valmis huoltokirja. Johtopäätöksenä todettiin, että nykyään markkinoilla olevat sähköiset huoltokirjat lienevät pitkällä aikavälillä tarkoituksenmukaisempia kuin taulukko, jonka ajan tasalla pitäminen vaatii suuren määrän työtä ja keskittymistä.