Akuutin aivoinfarktipotilaan hoitopolku : Ohjausta kyläläisille oireiden tunnistamisesta ja hoitoon hakeutumisesta - Toivanen, Elisa; Sutinen, Noora; Saukkonen, Satu (Karelia-ammattikorkeakoulu (Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu), 2017)
Aivoverenkiertohäiriö on yleinen sairaus ja kolmanneksi kallein kustannuskohde Suomessa. Opinnäytetyö keskittyy aivoinfarktipotilaan akuuttiin hoitotyöhön sekä sen hoitopolkuun Pohjois-Karjalassa. Opinnäytetyön avulla tuodaan Kesälahden kyläläisille tietoa aivoverenkiertohäiriöstä, oireiden tunnistamisesta ja oikea-aikaisesta hoitoon hakeutumisesta. Opinnäytetyön tarkoituksena on Kesälahden kyläläisten kiinnostuksen lisääminen omasta terveydestä antamalla heille aivoverenkiertohäiriöön liittyvää ohjausta. Opinnäytetyön tavoitteena on lisätä Kesälahden kyläläisten tietoisuutta aivoverenkiertohäiriön oireiden tunnistamisesta ja hoidon piiriin hakeutumisesta 4,5 tunnin aikaikkunan sisällä. Opinnäytetyön tehtävänä oli järjestää infopiste aivoinfarktista City Mahaton -toritapahtumassa Kesälahdella toukokuussa 2017 sekä lyhyt tietoisku Villalan kylätapahtumassa kesäkuussa 2017. Toiminnallisten osuuksien arviointi pyydettiin palautelomakkeen avulla Kesälahden kyläläisiltä. Palautetta saatiin myös suullisesti toimeksiantajalta. Opinnäytetyön jatkokehitysidea voisi olla tietoiskuilta Kesälahden kylällä tai kysely neurologian osaston hoitohenkilökunnalle seulontatutkimusten tarpeesta. The cerebrovascular disorder is a common disease and the third most expensive one in Finland. This thesis focuses on the acute nursing of ischaemic stroke patients and their nursing pathway in North Karelia. The thesis gives knowledge of the cerebrovascular disorder, the identification of its symptoms and timely care seeking to the villagers of Kesälahti. The purpose of the thesis was to increase the interest of the villagers of Kesälahti in their own health by giving them guidance on the cerebrovascular disorder. The aim of the the-sis was to increase the awareness of Kesälahti villagers of the identification of symptoms related to the cerebrovascular disorder and care seeking within the timeframe of 4.5 hours. The thesis assignment was to organize an information point about the ischaemic stroke in a marketplace event called ‘Mahaton’ in ...