2-akselisen kuorma-auton käyttö tienhoidossa : Yleisten teiden ja kuntien hoitourakat - Nieminen, Harri (Tampereen ammattikorkeakoulu, 2017)
Tässä työssä on tutkittu mahdollisuuksia käyttää 2-akselista kuorma-autoa teiden ja katujen hoitourakoissa. Tutkimus lähti tarpeesta lisätä hoitourakoiden kaluston käyttöastetta, ja parantaa sen kannattavuutta. Aiemman autokaluston merkittävimpänä hankintaperusteena on pidetty mahdollisimman suurta maa-ainesten kuljetuskapasiteettia. Tämä on johtanut siihen, että raskaan autokaluston käyttöaste talvikuukausina on ollut talvihoitotöitä lukuun ottamatta pieni. Yhteistyössä laitevalmistajien kanssa koottiin olemassa olevista vaihtoehdoista mahdollisimman monipuolinen 2-akselinen kuorma-auto. Laitevalmistajat olivat Volvo, Arctic Machine Oy ja Kome Oy. Ajoneuvon tuli suoriutua kaikista alueurakoiden vaatimista autokalustolle sopivista töistä. Töihin huomioitiin vain korkeintaan 7 tonnin kuljetuskapasiteettia vaativat tehtävät. Auton käyttömahdollisuuksia kartoitettiin haastatteluilla. Haastattelut tehtiin seitsemässä hoitourakassa. Näistä kolme oli yleisten teiden ja neljä kuntien hoitourakkaa. Auton kannattavuusarviointi tehtiin jälkilaskentana Heinolan alueurakasta hoitovuodelta 2015 – 2016. Arviointi tehtiin vaihtamalla urakan raskaan ja kevyen kuorma-auton tilalle suunniteltu monitoimiauto. Monitoimiautolle valittiin kaikki näiden ajoneuvojen sille sopivat työt ja osa aliurakoitsijoiden tekemistä töistä. Valinnat tehtiin kokemuksen perusteella. Laskelmissa oli kaksi eri painotusta aliurakoitsijoiden töille, liikenneympäristön hoito ja traktoreilla tehdyt työt. Kannattavuuslaskelman perusteella monitoimiauto ei aivan yltänyt vaadittuun kannattavuuteen. Kannattavuus ja urakalle syntyvät lisäkustannukset ovat varmasti korjattavissa varustevalikoimaa tarkentamalla ja varustetoimittajia kilpailuttamalla. Jos esimerkiksi aliurakoitsija hankkii käytetyn auton ja varustelee sen, hankinta tulee olemaan lähes kaikissa urakkatyypeissä kannattava. In this work, the possibilities of using 2-axle trucks in roads and cranes are investigated. The study started with the need to increase the utilization rate of the fleet of vehicles and improve its profitability. The most important acquisition criterion for the old car fleet is to keep the maximum transport capacity of the land. This has led to the low utilization of heavy-duty vehicles in the winter months, with the exception of winter maintenance work. In co-operation with the equipment manufacturers, the most versatile 2-axle truck was assembled from the existing options. The equipment manufacturers were Volvo, Arctic Machine Oy and Kome Oy. The vehicle was required to perform all the work required for the area of the vehicle. Only tasks requiring transport capacity of up to 7 tons were taken into account. Access to the car was surveyed by interviews. Interviews were conducted in the seventh care plenary. Three of these were general care for roads and four municipalities. The profitability assessment of the car was carried out as an after-tax calculation for Heinola's contract area work year of care 2015 - 2016. The assessment was done by replacing a multipurpose car designed to replace the heavy and light truck. All work on these vehicles and some work done by subcontractors were selected for the multipurpose car. The choices were made based on experience. The calculations had two different emphasis on subcontractors' work, traffic environment management and work on tractors. Based on the profitability calculation, the multipurpose car did not quite reach the required profitability. Profitability and additional costs for a career can certainly be remedied by refining the range of equipment and competing with equipment suppliers. If, for example, a subcontractor buys and cares for a used car, the purchase will be in every contract profitable. Liitteiden 3, 4 ja 5 tiedot on poistettu julkaistavasta työstä perustuen liike- ja ammattisalaisuuteen.