Keminmaan kunnan kehitysvammapalveluiden palveluprosessi ja ohjeet rajoitustoimenpiteiden käytöstä - Tuomaala, Virpi (Lapin ammattikorkeakoulu, 2017)
Laki kehitysvammaisten erityishuollosta annetun lain muuttamisesta tuli voimaan 10.6.2016. Lakimuutoksen keskeisenä tavoitteena oli kehitysvammaisten henkilöiden itsemääräämisoikeuden vahvistaminen ja rajoitustoimenpiteiden käytön vähentäminen. Opinnäytetyön tarkoituksena oli kuvata kehitysvammapalveluiden palveluprosessi lakimuutoksen jälkeen ja tuottaa selkeät ohjeet kehitysvammaisiin asiakkaisiin kohdistuvien rajoitustoimenpiteiden käytöstä. Opinnäytetyön tavoitteena oli prosessikuvauksen ja ohjeiden avulla luoda henkilökunnalle yhtenäiset ja selkeät käytännöt nykyisen lain toteuttamiseksi ja näin vahvistaa lain keskeistä tavoitetta, itsemääräämisoikeuden vahvistumista. Opinnäytetyö oli työelämälähtöinen ja toteutettiin projektina. Projektin toimeksiantaja oli Keminmaan kunta. Keminmaan kunnassa on tavoitteena kuvata kaikki asiakasprosessit. Projektin tuotoksena syntyi Keminmaan kunnan kehitysvammapalveluiden prosessikuvaus sekä ohjeet rajoittamistoimenpiteiden käytöstä. Prosessikuvauksen ja ohjeiden avulla varmistetaan, että asiakkaat saavat yhdenmukaista kohtelua ja helpotetaan uusien työntekijöiden perehtymistä. Ohjeet jäävät Keminmaan kehitysvammapalveluiden käyttöön projektin päätyttyä. The law of the changing of the act on the special services for the persons with intellectual disabilities came into force June 10th, 2016. The central objective of the law change was to foster the autonomy of the persons’ with intellectual disabilities’ and to reduce the use of restriction measures conserning them. The purpose of this thesis was to describe the process of the services of the persons’ with intellectual disabilities after the law change. The purpose was also to make instructions on potential the restriction measures used in terms of the persons with such disabilities. The objective of this thesis was to strengthen the target group persons’ autonomy. With the help of the instructions and the descriptions of the service process the whole staff of the municipality of Keminmaa can operate in the same way. ...