Lapin elintarvikeohjelman luomisprosessi - Häyrynen, Tanja (Lapin ammattikorkeakoulu, 2017)
Opinnäytetyö on osa Lapissa tehtävää biotalouden mahdollisuuksien kartoit-tamista sekä haltuunottoa. Idea Lapin elintarvikeohjelmasta syntyi Arktinen älykäs maaseutuverkosto -klusterin eli maaseutuklusterin elintarviketeema-ryhmä työskentelyn aloitusvaiheessa. Maaseutuklusteri toimii monien eri hankkeiden toimintamallina. Opinnäytetyön tekijä toimii Arktinen biotalous -hankkeen projektipäällikkönä. Arktinen biotalous -hanke koordinoi ja viestii biotalouden mahdollisuuksista sekä kokoaa arktisen biotalouden kehittämisohjelmaan konkreettiset toimet toteutettavaksi vuoteen 2025. Opinnäytetyön tavoitteena on luoda tärkeä väline elintarvikealan systemaattiseen kehittämiseen maaseutuklusterin edustaman älykkään erikoistumisen kautta. Työn tutkimuskysymyksinä ovat seuraavat: 1. Minkälainen oli elintarvikeohjelman työprosessi? 2. Minkälaisia pullonkauloja työn aikana on kohdattu ja miten niistä on menty eteenpäin? 3. Miten elintarvikeohjelma on otettu vastaan ja miten tästä jatketaan eteenpäin? Työn tietoperustana on laajasti maaseudun kehittäminen. Maaseudun kehittämisessä pohditaan muun muassa yleisesti kehittämistoimintaa, paikallista kehittämistä, biotaloutta, maaseudun rakennemuutosta, elintarviketaloutta, ja Lappia kehittämiskohteena. Työn menetelmänä käytettiin toimintatutkimusta yhdeksän eri syklin kautta tarkasteltuna. Tärkeimpinä tarkastelusykleinä toimivat elintarviketeemaryhmän toiminta ja erityisesti elintarvikeohjelman työpajat. Toimintatutkimuksen tutkimusaineistona oli 81 erilaista tapahtumaa ja tilaisuutta, jotka avataan sykleittäin. Tapahtumat ja tilaisuudet löytyvät kootusti liitteestä 1. Keskeisenä tuloksena Lapin elintarvikeohjelman luomisprosessista syntyi Lapin elintarvikeohjelma, joka linjaa vuoteen 2025 saakka konkreettiset toimet, joilla Lapin elintarvikeala saadaan nousuun. Elintarvikeohjelma löytyy liitteestä 2 sekä verkkojulkaisuna osoitteesta https://issuu.com/lapinliitto/docs/elintarvikeohjelmaa4. Tämän työn johtopäätöksenä voidaan todeta, että laajalla, avoimella ja sitouttavalla ...