Talonpoikaisveneen rakentaminen ja luokitus vuokrakäyttöön - Takala, Kuisma (Turun ammattikorkeakoulu, 2017)
Työssä kuvataan talonpoikaishenkisen isoveneen, Tacksamhetenin, rungon rakennusprosessi pohjasta purjeisiin. Rakennusprosessin avulla työkohteesta muodostuu käsitys ja konkreettinen kaikupohja laskuille ja kallistuskokeelle. Isovene rakennettiin perinnetyönä Marko Nikulan kädentaidoilla, Sami Uotisen tilauksesta ja Harro Koskisen piirustusten mukaan. Tacksamheten-projektin avainsanoja ovat käsityö, perinteet ja ekologisuus. Painolaskut olivat opinnäytetyön laskujen ensimmäinen osa. Painolaskut koostuivat veneen panopisteen ja purjepainopisteen määrittämisestä. Purjepainopisteen määrityksessä havaittiin, että purjepainopiste sijaitsi liian lähellä veneen uppouman painopistettä. Siirtämällä mastoa keulaan 30 cm saatiin painopisteiden etäisyys toivotuksi. Painolaskujen toisessa osiossa määritettiin veneen painopisteen paikka painotaulukon avulla. Painotaulukko perustui veneen osien painopisteiden summaukseen. Painotaulukon avulla saatiin myös arvioitua veneen kokonaismassa. Laskujen toinen osio muodostui lujuuslaskelmista. Lujuuslaskelmissa laskettiin veneen laudoituksen paksuus, sekä kaarien lujuusominaisuuksia. Tarkasteltaessa veneen lujuusominaisuuksia huomattiin perän olevan kriittisempi johtuen peräpeilin ja viimeisen kaaren pitkästä välistä. Veneen työvenetaustasta johtuva vankka rakenne kuitenkin täytti ISO SFS-EN ISO 12215-5 -standardin vaatimukset, niin laudoituksen kuin kaarienkin osalta. Viimeisenä työssä perehdyttiin keväällä 2017 suoritettavan kallistuskokeen suunnitteluun. Kallistuskokeessa tarvittavat painot selvitettiin vakavuuslaskuilla, joiden pohjana käytettiin veneen vakavuutta kuvaavaa GZ-käyrää. The Tacksamheten project is about building and classifying a traditional trading vessel. The description of the building process creates a foundation for understanding the project. Understanding the project is crucial for making calculations and performing the inclination test. Tacksamheten was handcrafted by Marko Nikula, ordered by Sami Uotinen and designed by Harro Koskinen. The key words of the project are handmade, traditional and ecological. Weight calculations were the first thing done. Calculations included the definition of the center of gravity for the boat and sails. After defining the center of gravity for the sails, it was discovered that it was too close to the center of buoyancy. This was fixed by moving the mast forward by 30 cm so that the distance between the centers of gravity matched the designed value. After defining the center of gravity for the sails, it was time to define the center of gravity for the boat. The boat’s center of gravity was defined by using a weight table. The weight table was based on summarizing the centers of gravity of all parts of the boat. By using the weight table, it was possible to approximate the boat’s total mass. The second part of the calculations consisted of strength calculations which included analyzing the boat’s stiffeners and plating. The minimum thickness for the plating and the strength requirements for the stiffeners were defined by strength calculations. When analyzing the results, it was noticed that the rear part of the boat was more critical than other parts. This was due to a wide gap between the transom and the last stiffener. The sturdy structure of the boat due to its background as a work boat proved to be valuable since all demands of the standard ISO SFS-EN ISO 12215 -5 were met. The last part was to plan an inclination test for the boat. The test was set to take place later in spring 2017. The weights needed to incline the boat were calculated by using stability calculations. Stability calculations were based on the GZ-curve.