Joukkoliikenteen operatiivinen suunnittelutyö : Case Onnibus.com Oy - Kivineva, Atte (Jyväskylän ammattikorkeakoulu, 2017)
Opinnäytetyön tavoitteena oli löytää Onnibus.com Oy:n talvikaudelle kannattavaa liikennöintiä. Työssä keskityttiin tarkastelemaan Pohjois-Suomen hiihtokeskuksiin suuntautuvia joukkoliikennelinjoja ja niiden tarjoamia mahdollisuuksia. Tutkimus rajattiin koskemaan Onnibus.com Oy:n hiihtokeskuslinjoja ja niihin yhteydessä olevaa linjastoa. Tutkimus toteutettiin määrällisenä tutkimuksena. Tutkimuksessa käytiin keskusteluja asiantuntijoiden kanssa toimeksiantajan eri organisaatiotasoilta ja toiminnoista. Keskusteluiden tukena käytettiin Tilastokeskukselta tilattua tilastollista tietoa, nykytilaanalyysia sekä omia mittauksia. Tutkimuksessa suunniteltiin toimeksiantajalle kolme eri tuotantomallia, joista kahta suositeltiin. Tuotantomallit sisältävät liikennöintipäivät, reitit, pysäkit, aikataulut ja kuljettajien ajosarjat. Kustannuslaskentaosuudessa lasketaan suunniteltujen tuotantokonseptien marginaalikustannukset. Laskettuja kustannusvaikutuksia tarkastellaan herkkyysanalyysin avulla ja vertaillaan niitä eri liikennöintitasoilla. Vertailun pohjalta valittiin tuotantomalleille liikennöintipäivät. Kysyntätietoihin, keskusteluihin, nykytila-analyysiin sekä omiin havaintoihin pohjautuvilla tuotantomalleilla laajennetaan Onnibus.com Oy:n palvelualuetta Pohjois-Suomen hiihtokeskuslinjojen osalta. Yhteyksiä ehdotetaan parannettavaksi ja mukaan otettavaksi ehdotetaan yksi uusi hiihtokeskus. Raportissa myös esitellään tulevaisuuden näkymät, perustellaan tiettyjen kohteiden rajaaminen ulkopuolelle ja esitellään niiden potentiaali tulevaisuudessa. The purpose of this research was to find profitable traffic operations for the winter season of Onnibus.com Oy. The focus of the research was to examine the public transportation lines towards ski resorts of North Finland and the opportunities offered by them. The study was limited to the ski resort lines of Onnibus.com Oy and its current network linked to them. The study was conducted as a quantitative research. Discussions were held with experts from different levels of mandators’ ...