First North Finland-listautumisantien kannattavuus sijoituskohteena - Tanttu, Aleksi (Haaga-Helia ammattikorkeakoulu, 2017)
Osakeyhtiö voi hakea oman pääoman ehtoista rahoitusta maksullisella osakeannilla. Listautumisannilla yhtiö tarjoaa osakkeitaan sijoittajille ensimmäistä kertaa listautuessaan pörssiin tai vaihtoehtoiselle markkinapaikalle. Listautumisantien alihinnoittelu on maailmanlaajuisesti tunnettu ilmiö. Syitä alihinnoitteiluun on monia, mutta monet niistä liittyvät sijoittajien houkutteluun annin täysimääräisen toteutumisen varmistamiseksi. First North Finland on Nasdaq OMX Helsingin ylläpitämä vaihtoehtoinen markkinapaikka. Vaihtoehtoisella markkinpaikalla osakekauppaa voi käydä säännellyn markkinan tapaan. Ero näiden kahden välillä syntyy kaupankäynnin kohteena olevien yhtiöiden sääntelyn määrässä. Vaihtoehtoiselle markkinapaikalle listautumisvaatimukset ovat kevyemmät kuin säännellylle markkinalle. Tämän tarkoituksena on luoda pienille kasvuvaiheessa oleville markkinapaikka, josta hakea rahoitusta yritystoiminnan kehittämiseen. Vastaavasti sijoittajat pääsevät sijoittamaan vaihtoehtoisen markkinapaikan kautta pieniin yrityksiin. Toisaalta vaihtoehtoisen markkinapaikan sääntelyn vähäisyys tekee vaihtoehtoisen markkinapaikan osakkeista riskipitoisemman sijoituskohteen. Tässä opinnäytetyössä tutkittiin First North Finland-listautumisantien kannattavuutta sijoittajan näkökulmasta. Tutkimuksen perusteella listautumisannissa merkittyjen osakkeiden hinta nousee ensimmäisenä kaupankäyntipäivänä keskimäärin 3,9 % ja vuoden aikana annnista 10,1 %, joten lyhyellä aikavälillä listautumisannit ovat kannattava sijoituskohde myös First North Finland-vaihtoehtoisella markkinapaikalla. Limited company can acquire capital by arranging an initial public offering. Initial public of-fering means that a company offers its shares for investors for the first time on a public market. Underpricing of IPOs is a universal phenomenon around the world’s regulated markets. First North Finland is a multilateral trading facility is part of Nasdaq OMX Helsinki. The regulations for multilateral trading facility aren’t as strict as they are for ...