Lapin viiden hankekunnan naisyrittäjien näkemyksiä naisyrittäjyydestä - Eronen, Katja; Tomperi-Talus, Leena (Lapin ammattikorkeakoulu, 2017)
Opinnäytetyön tarkoituksena oli tehdä selvitysraportti, jossa haastateltiin ja analysoitiin haastattelutulokset Hyvinvointialan naisyrittäjyys – jatkohankkeelle. Hanketta hallinnoi Lapin yliopisto ja sitä toteutettiin yhteistyössä Lapin ammattikorkeakoulun ja Pohjoisimman Lapin Leader Ry:n kanssa. Tavoitteena oli kartoittaa naisyrittäjien palvelutarjontaa, yhteistyökuvioita kuntien ja toisten yrittäjien kanssa, tulevaisuuden näkymiä seuraavan viiden vuoden ajalta ja yrityksien kehittämistarpeita. Selvitysraporttia varten haastateltiin puhelimitse 27 hyvinvointialan naisyrittäjää. Hankekuntia olivat Enontekiö, Kemijärvi, Muonio, Sodankylä ja Tervola. Työn haasteita oli tutkimusaineiston luominen järkeviksi tilastoiksi, sillä kysely-lomakkeessa yhdistyivät sekä laadullinen että määrällinen tutkimus. Tutkimusongelmana oli myös se, että haastateltavat sijoittuivat pieniin kuntiin, joissa yrittäjiä oli vähän. Tällöin liian seikkaperäinen tutkimustulosten avaaminen mahdollisti haastatellun identifioinnin, mikä ei ole suotavaa työn eettisyyden kannalta. Haastateltavien yrittäjien päätoimialoina olivat terveyspalvelut, sosiaalisen työn palvelut, vanhus- ja vammaispalvelut ja muut palvelut. Haastatteluissa nousi esille yrittäjien kehittämistä vaativiksi alueiksi työhyvinvointi, jaksaminen ja kouluttautuminen. Haasteena oli myös yrityksen jatkuminen eläkkeelle siirtymisen takia. Kuntien kanssa yhteistyötä tekivät useimmiten sosiaalialan yrittäjät. Joukossa oli myös yrittäjiä, jotka eivät tehneet lainkaan yhteistyötä kuntien kanssa. The purpose of this thesis was create a report based on contucted interviews and analyze the interview results for project of Enhanchin Female Entrepre-neurship in the Welfare Sector in Lapland. The project is managed by the University of Lapland and implemented cooperation with the Lapland University of Applied Science and Pohjoisimman Lapin Leader Ry. The aim of this thesis is to intensify female entrepreneurship in Lapland. In addition, the aim was a survey about the services that female ...