Ohjausmateriaali sädehoitopotilaan hoitokeskusteluun - Laitinen, Heli; Ahtola, Salla (Savonia-ammattikorkeakoulu, 2017)
Suomessa joka kolmas ihminen sairastuu syöpään elämänsä aikana. Väestön ikääntymisen myötä syöpätapausten määrä lisääntyy tasaisesti. Syövän sädehoito on yleinen hoitomuoto muiden syöpähoitomuotojen rinnalla. Sädehoitopotilaan hoitopolku alkaa syöpälääkärin vastaanotolta, samalla aloitetaan yksilöllinen hoidon suunnittelu. Sädehoidon alkuvaiheessa röntgenhoitaja pitää potilaalle hoitokeskustelun sädehoitoon liittyvistä asioista. Hyvin toteutettu sädehoidon ohjaus hoitosuhteen alkuvaiheessa luo hyvän pohjan myönteiselle ja luottamukselliselle hoitosuhteelle, ja lujittaa potilaan hoitoon sitoutumista. Tutkimustiedon mukaan sädehoitopotilaat tarvitsevat konkreettista tietoa säteilyn vaikutuksista, säteilyn aiheuttamista haittavaikutuksista ja niiden itsehoidosta. Lisäksi potilaita askarruttaa arjessa selviytyminen sädehoitojakson aikana ja sen jälkeen. Opinnäytetyö sai alkunsa sädehoitoyksikön tarpeesta kehittää sädehoitopotilaan hoitokeskustelua. Tavoitteena työssä yhtenäistettiin röntgenhoitajien ohjauskäytäntöä, ja yhdenmukaistettiin sädehoitopotilaiden saamaa tietoa. Opinnäytetyössä tuotettiin ohjausmateriaali röntgenhoitajan pitämään sädehoitopotilaan hoitokeskusteluun, joka pidetään sädehoidon alkuvaiheessa. Opinnäytetyö toteutettiin yhteistyössä sädehoitoyksikön kanssa, haastateltiin henkilökuntaa ja pidettiin tapaamisia prosessin eri vaiheissa. Aineistohakumenetelmänä käytettiin systemaattista tiedonhakua. Opinnäytetyössä tuotettiin PowerPoint-esityksenä tehty ohjausmateriaali hoitokeskusteluun. Ohjausmateriaaliin sisällytettiin tietoa potilaan sairastaman syövän sädehoidosta, ravitsemuksesta, tukipalveluista, hoidon kustannuksista, hoidon sivuvaikutuksista ja niiden hoidosta. Opinnäytetyö rajattiin koskemaan kolmen yleisimmän Suomessa esiintyvän syöpätyypin potilasohjausta. Opinnäytetyön toimeksiantaja oli Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin sädehoitoyksikkö (Eksote). Opinnäytetyössä hyödyn saajina oli Eksoten sädehoidon henkilökunta, jotka saivat käyttöönsä ohjausmateriaalin sekä sädehoidon potilaat, jotka saivat ohjausmateriaalin yhtenäisen ohjauksen toteutumiseksi. Opinnäytetyön tekijät kokivat saaneensa kokemusta projektiluonteisesta tiimityöskentelystä moniammatillisen tiimin kanssa. Jatkotutkimuksena voitaisiin laatia sädehoitopotilaille asiakaskysely, jonka perusteella saataisiin suoraan potilailta tietoa, mitä potilaat odottavat sädehoidon ohjaukselta. Saadun tiedon perusteella olisi hyödyllistä lähteä kehittämään sädehoidon ohjausta. The care path of a radiotherapy patient begins at an oncologist’s clinic, where an individual care plan for the patient is initiated. Influencing factors in this planning are i.a. the patient’s condition and acuteness of therapy need, and the specific cancer type in question. At the beginning stage of a radiotherapy period, the radiology nurse will have a care conversation about radiotherapy with the patient. The guidance of the patient should be well-planned and goal-oriented. A thorough guidance at the beginning of the care relationship enables the relationship to become positive and confidential, which will also encourage the patient’s devotion to the therapy. This makes the guidance of the patient an important part of high-quality radiotherapy care. According to research, radiotherapy patients require concrete knowledge of the effects of the radiation, the adverse effects and their self-care, and managing everyday life during and after the therapy period. Getting cancer often triggers a crisis reaction in the patient and his/her near relatives, and the health personnel should handle this by showing support and giving adequate counseling. The objective of the thesis is to produce an appropriate background material for a care conversation held by a radiology nurse at the beginning of a radiotherapy period. Moreover, the aim is to unify the guidance practices of the nurses and the information received by the patients. The subscriber of this thesis is the radiotherapy department of South Karelia Social and Health Care District. The primary beneficiaries of the thesis are the staff of the mentioned radiotherapy department who will receive the guidance material and implement it in their work, while the secondary beneficiaries are the patients of the department. The authors of the thesis have gained experience in project work in collaboration with a multi-professional team. The final result of this thesis is a care conversation guidance material for radiology nurses in the form of a PowerPoint slide show. Using this material in the conversation, the patient will be provided with information of radiotherapy for his/her cancer type, nutrition, support services, expenses, and the adverse effects of the radiotherapy and how to self-cure them. The thesis has been confined to three most common cancer types in Finland, which are breast cancer, prostate cancer and cancers in the mouth-neck -region. In the future, it is possible to append guidance material for additional cancer types to the material set, according to the wishes of the radiotherapy department. The general part of the guidance material is applicable to the radiotherapy guidance for all kinds of cancer. As a further research topic, we suggest ensuring the utility of the guidance material by sending a feedback questionnaire to the patients and, accordingly, ensuring the applicability of the material by sending a questionnaire to the nurses. The radiotherapy department likewise proposes creating a customer satisfaction survey about patient counseling, which would be sent to radiotherapy patients. Using this method, necessary information would be obtained directly from the customers and later implemented to develop patient guidance to better meet the patients’ expectations. Eventually, both the patients and the health personnel would gain obvious benefits from an information-based development of radiotherapy patient guidance.