Ympäristökasvatuksen kehittäminen Kolarin Jussintien päiväkodilla - Tikkanen, Riikka (Lapin ammattikorkeakoulu, 2017)
Tämän opinnäytetyön aiheena on Kolarin Jussintien päiväkodin ympäristökasvatustoiminta. Työn tavoitteena oli kehittää luonto- ja ympäristökasvatustoimintaa Jussintien päiväkodilla, missä työskentelen tällä hetkellä. Uusien varhaiskasvatussuunnitelman perusteiden mukaisesti lapsia ohjataan toimimaan vastuullisesti ja turvallisesti varhaiskasvatuksen oppimisympäristöissä sekä lähiluonnossa. Kaikessa toiminnassa huomioidaan kestävän elämäntavan välttämättömyys ja arjen valinnoilla sekä toimilla ilmennetään vastuullista suhtautumista luontoon ja ympäristöön. Luontoympäristön hyödyntäminen varhaiskasvatuksessa jää kuitenkin usein vähälle huomiolle, vaikka lähiympäristö on jokaisen ulottuvilla. Tarkoituksenani olikin kartoittaa ja suunnitella lapsille soveltuvaa toimintaa päiväkodin lähiympäristöä ja omaa osaamistani hyödyntäen. Luontoelämysten tarjoaminen päiväkodin lapsille ja sitä kautta lähiympäristöön tutustuminen tapahtuivat toteuttamalla retket jokaisen ikäryhmän kanssa läheiselle luontopolulle. Toiminnallisen opinnäytetyön tuloksena valmistin kuvataulut ja opaskortit luonto- ja ympäristökasvatuksen tueksi. Tällä tavoin halusin liittää oman osaamiseni päiväkodin toimintaan. Kohderyhmä koostui päiväkodin henkilökunnan jäsenistä ja kolmen eri ryhmän lapsista. Työn teoreettisessa osuudessa rajasin tarkastelun työn kohteena olevan varhaiskasvatuksen, varhaiskasvatuksen tavoitteiden ja varhaiskasvatusympäristön sekä luonto- ja ympäristökasvatuksen teorioiden käsittelyyn. Toiminnalli-sessa osuudessa kerron enemmän toteutettujen retkien ja opaskorttien tekemisestä. Pohdintaosuus kuvaa omia kokemuksiani työn ja tavoitteiden toteutumisen tarkastelussa. The topic of this thesis is environmental education in Jussintie Day Care Centre in Kolari municipality, where I currently work as a kindergarten teacher. The aim of this thesis was to develop nature and environmental education in this particular day care centre. There are new principles in early childhood education which state that children need to be guided to act ...