ORCA - meripelastusajoneuvo Suomen rannikolle ja sisävesistöille - Helvilä, Henri (Lahden ammattikorkeakoulu, 2017)
Tämä opinnäytetyö keskittyy vesillä toimivan pelastusajoneuvon suunnitteluun. Pohdin nykyisessä kalustossa olevia puutteita ja keskityn etsimään ratkaisuja pelastuskäytössä olevien alusten puutteisiin ja toiminnallisiin ongelmiin. Lopputulos on puhtaasti konseptuaalinen ajoneuvo, joka on minun näkemykseni ihanteellisesta, pienen kokoluokan vesipelastusajoneuvosta. Ajoneuvo on yhden henkilön miehittämä, ja se pystyy kuljettamaan yhtä henkilöä kerrallaan. Opinnäytetyössä tehtiin Photoshop -esityskuvat ja fyysinen 1:8 -pienoismalli. This graduation project is about designing a marine rescue vehicle. I try to find the faults of the current rescue vehicles and concentrate on finding solutions to the problems that complicate the operations of the current rescue boats. The final product is purely conceptual vehicle and also my vision of the ideal small marine rescue vehicle. The vehicle is operated by one person, and it’s capable of transporting another person along with the driver. Photoshop renderings as well as 1:8 scale model were made during this design process.