Puisen pientalon elementtisuunnittelu ja rakentamistapojen vertailu - Mononen, Heikki (Karelia-ammattikorkeakoulu (Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu), 2017)
Opinnäytetyön toimeksiantajana oli Joensuussa toimiva pohjoiskarjalainen rakennusalanyritys. Toimeksiantaja halusi selvittää, minkälaisia hyötyjä omavalmisteisilla puuelementeillä pystyttäisiin saavuttamaan pientalorakentamisessa. Opinnäytetyössä perehdytään puurunkoisen omakotitalon rakennustapoihin. Työssä esitellään paikalla rakentamista helpottavia järjestelmiä ja tutustutaan puuelementtirakentamiseen yleisellä tasolla. Suunnitteluosuudessa suunnitellaan omakotitalon puuelementit ja laaditaan tarvittavat lupa- ja rakennepiirustukset, joita tarvitaan omakotitalon rakentamiseen. Rakennustapavertailussa selvitetään omavalmisteisilla puuelementeillä saavutettavia hyötyjä verrattuna paikalla rakennettuun, niin kustannusten kuin aikataulun kannalta. Opinnäytetyön tuloksista voitiin todeta, että omavalmisteisilla puuelementeillä pystyttäisiin saavuttamaan 2,5‒4 %:n säästö kokonaisbudjettiarviosta, joka on jo merkittävä säästö tämän kokoluokan hankkeessa. Aikataulullisesti suurin vaikutus elementtitoteutuksessa todettiin olevan työmaan kestoon, jota saataisiin lyhennettyä kuukaudella. Kokonaistyöhön käytettävä aika lyhenisi yli kaksiviikkoa. This thesis was commissioned by a North Karelian construction company that operates in Joensuu. The purpose of this thesis was to find out what kind of benefits are achieved by using self-manufactured prefabricated wooden elements for building detached houses. The thesis concentrates on building methods for a wooden detached house. The thesis introduces construction with wooden prefabricated elements on a general level and introduces facilitating methods for on-site building of wooden detached houses. The planning section of this thesis includes a layout for wooden prefabricated elements of a detached house and the necessary permit and structure drawings needed for building a detached house. In the section concentrating on building method comparison building schedules and costs are compared for an on-site built detached house and wooden prefabricated detached house. The ...