KAHDEN METSÄTILAN SUKUPOLVENVAIHDOKSET VUONNA 2017 - Kumpulainen, Aleksi; Kärmeniemi, Tommi (Karelia-ammattikorkeakoulu (Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu), 2017)
Suurin osa Suomen pinta-alasta on metsää, ja Suomessa on yli 700 000 yksityistä metsänomistajaa. Metsänomistajien keski-ikä on noussut nopeasti viimeisen kymmenen vuoden aikana, ja metsätilojen sukupolvenvaihdosten määrä kasvaa lähitulevaisuudessa. Sukupolvenvaihdosten lisäämiseksi onkin kehitetty erilaisia kannustimia, joiden avulla suunnitelmallisista sukupolvenvaihdoksista tulisi entistä houkuttelevampia. Tässä opinnäytetyössä perehdytään yleisesti metsätilan sukupolvenvaihdokseen ja sen eri toteutusmalleihin. Tutkimusosuudessa on selvitetty kahden yksityisomistuksessa olevan metsätilan sukupolvenvaihdosten kustannukset laskemalla verot sekä kokonaiskustannukset eri vaihtoehdoille. Tulosten pohjalta on esitelty pohdintoja vaihtoehtojen kannattavuudesta eri osapuolten näkökulmasta. Opinnäytetyössä ja tuloslaskelmissa on esitelty ja otettu huomioon myös vuonna 2017 voimaan tullut metsälahjavähennys. Opinnäytetyö on toteutettu parityönä ja tapaustutkimuksena yhteistyössä tutkimuksessa käytettyjen metsätilojen omistajien kanssa. Työvaiheessa apua saatiin myös ulkopuolisilta asiantuntijoilta sekä Karelia-ammattikorkeakoulun henkilökunnalta. Tutkimustulokset ovat tapauskohtaisia eivätkä siis sovi sellaisenaan suoraan käytettäväksi muiden tilojen sukupolvenvaihdoksissa muuten kuin ohjeena ja esimerkkinä. There are over 700 000 private forest owners in Finland and most of Finland’s area is forest. The average age of Finnish forest owners has risen a lot in the last ten years and that is why generational change is current topic for many forest farms. This thesis deals with the theme of generational change and it is made for two private forest owners. The purpose of the research is to calculate the taxes of various options and find out the most economical way to implement the generational change of forest farms. This thesis is made as a case study and a pair work in cooperation with forest owners. During the work stage, help was obtained from external forest experts and Karelia UAS staff. All results are ...