Tunturiverkko Oy:n kehittämissuunnitelma - Kaisanlahti, Jarkko (Lapin ammattikorkeakoulu, 2017)
Opinnäytetyö tehtiin Tunturiverkko Oy:lle, joka on Inarin ja Utsjoen kuntien alueilla toimiva sähkön jakeluverkkoyhtiö. Tavoitteena oli tehdä pitkän tähtäimen kehittämissuunnitelma sähkönjakelun toimitusvarmuuden näkökulmasta. Vuosikymmenen alussa Etelä-Suomea koskeneet sähkönjakelun suurhäiriöt saivat Työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) pohtimaan toimenpiteitä, joilla sähkönjakelun varmuutta parannetaan sekä sähkönkatkojen vaikutusta lievennetään. Työryhmän lausunnon pohjalta laadittiin uusi sähkömarkkinalaki. Uusi sähkömarkkinalaki asetti verkkoyhtiöille useita vaatimuksia, joilla niitä velvoitettiin parantamaan sähkönjakelun toimitusvarmuutta. Jakeluverkkoyhtiöt joutuivat laatimaan kehittämissuunnitelman, jossa selvitetään toimenpiteet, joilla saadaan nostettua sähkönjakelun toimitusvarmuuden tasoa. Energiavirasto asetettiin valvomaan lain vaatimuksen noudattamista. Työn alussa tehtiin koko jakeluverkolle kattava nykytila-analyysi. Selvitystyössä käytettiin muun muassa käyttö- ja kunnossapitodokumentteja, häiriöraportteja sekä lukuisia elinkaariselvityksiä. Verkkotietojärjestelmästä löytyi lähes kaikki tekniset tiedot, joita hyödynnetiin laskennoissa. Työn edetessä selvitettiin eri-laisia teknisiä vaihtoehtoja toimitusvarmuuden parantamiseksi. Tunturiverkko päätyi käyttämään useampaa teknistä vaihtoehtoa, koska tällä saavutettiin kustannustehokkaasti lain edellyttämä taso. Opinnäytetyön lopputuloksena syntyi Tunturiverkko Oy:lle pitkän tähtäimen verkoston kehittämis- ja investointisuunnitelma. Suunnitelmassa määritellään tarkemmin ne välitavoitteet, joilla Tunturiverkko saavuttaa lain edellyttämän säävarman verkon määräajassa. Työn edetessä myös henkilöstölle selvisi verkoston todellinen kunto ja uusimistarve. Selvityksen perusteella henkilöstö tietää, missä sijaitsevat verkoston kehittämistä vaativat kohteet. The Bachelor’s thesis was made for Tunturiverkko Ltd, which is an electricity distribution company, operating in the municipalities of Inari and Utsjoki. The objective was to make a long-term ...