TCe500-vaahdotustankin automaatiosaneeraus - Suhonen, Petteri (Oulun ammattikorkeakoulu, 2017)
Opinnäytetyön tavoitteena oli siirtää TCe500 vaahdotustankin ohjaus tankin toimittajan järjestelmästä laitoksen omaan automaatiojärjestelmään. Tällä tapaa ohjattavuus ja sitä myötä vaahdotustankin tuotto paranisivat. Työn toimeksiantajana oli Boliden AB, joka on yksi Euroopan suurimpia metallialan yrityksiä. Työ tehtiin Bolidenin vastikään hankkimalle Kevitsan kaivokselle Sodankylään. Vaahdotustankin toiminnan ymmärtämisen kannalta oli oleellista, että vaahdotus-prosessin toiminta olisi tiedossa. Tämä tieto saatiin oppikirjoista, yrityksen dokumentaatiosta ja kurssilta. Aikaisempaa kokemusta prosessin toiminnasta oli jo entuudestaan, mutta ei näin syvällisellä tasolla. Vaahdotusprosessin toimintaan perehdyttyä käytiin läpi lähdeaineistoa, joka saatiin laitetoimittajalta. Lähdeaineiston suppeuden takia suurin osa selvitystyöstä tehtiin lopulta kentällä ja toimeksiantajan henkilöstön kanssa. Lähtöaineiston jälkeen alkoi suunnittelu, johon kuului tilanteen kartoitus, ajanhallinta, laitelistaus, I/O-listaus, dokumenttien päivitys ja toiminnankuvausten laatiminen, käyttöönottosuunnitelma ja ohjelman suunnittelu. Suunnittelun jälkeen tehtiin valmistelut, jotta käyttöönottoon ei menisi liikaa aikaa. Käyttöönoton suunnittelussa kävi ilmi, että käyttöönotolliset toimenpiteet tuli suorittaa seisokin aikana tai tankin ollessa ohitettuna. Jälkimmäinen vaihtoehto ei ollut tuotannollisista syistä järkevää, joten työ suoritettiin sopivassa seisokissa. Työn tuloksena vaahdotustankin ohjattavuus, vianmääritys ja toiminta paranivat. The main subject for this thesis was to move TCe500 flotation tanks control system into factorys DCS. By doing this, controlling the tank improves a lot. This could also make tank more efficient. The mandator of this thesis was Boliden AB which is one of the biggest mining and smelting companies in Europe. This thesis was done in Sodankylä, Kevitsa which is a mine Boliden acquired in summer 2016. To understand how flotation cells and tanks work it was important to study flotation process. This ...