Hyvä hoitoympäristö saattohoidossa - Henriksson, Susanna (Turun ammattikorkeakoulu, 2017)
Pohjois-Karjalan maakunnassa toteutettiin vuosina 2013-2015 Paletti-hanke. Sen tarkoituksena oli palliatiivisen- ja saattohoidon osaamisen vahvistaminen ja rakenteiden kehittäminen asiantuntijayhteistyönä. Tuloksena syntyi opas Hyvä saattohoitoympäristö on kaikkien etu. Hankkeessa tuotettiin hyvän saattohoitoympäristön arviointi- ja parannusideatyökalu, jonka avulla saattohoitoympäristöjä voidaan kehittää. Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli kuvailla hyvää saattohoitoympäristöä käyttämällä apuna Paletti-hankkeessa tuotettua Hyvän saattohoitoympäristön työkalua (Väyrynen 2015). Arviointi toteutettiin havainnoimalla Karinakodin hoitoympäristöä. Hoitoympäristön havainnointi tapahtui päivittäin, kuuden viikon aikana ohjatun harjoittelun yhteydessä syksyllä 2016. Hoitoympäristöä havainnoitiin arviointityökalun mukaisesti kirjaamalla havainnointipäiväkirjaan päivittäin huomioita ja ottamalla valokuvia havainnoitavista yksityiskohdista. Tulosten mukaan Karinakodin hoitoympäristössä toteutui hyvän saattohoitoympäristön periaatteet ja etenkin saattohoitokodin sijainti ja luontoympäristön luoma rauhallisuus tukevat kuolevan potilaan saattohoitoa. Myös omaisten tukeminen on huomioitu huonejärjestelyissä siten, että omaisia varten on kolme erillistä vierashuonetta, joista kaksi on suoraan yhteydessä potilaan huoneeseen. Kehityskohteeksi nousi pohjoiseen ja länteen päin katsovien jaettujen huoneiden ja kappelin värimaailma ja valaistus, joka voisi olla nykyistä lämpimämmän sävyinen. Myös hoitotarvikkeiden sijoittelu niille tarkoitettuihin kaappeihin pois näkyvistä kaipasi yhteistä sopimusta, sen toteutuessa nyt vain osittain. Tällä hetkellä terveydenhuollossa keskustellaan sosiaali-ja terveydenhuollon uudistuksesta ja siihen oleellisesti liittyvästä potilaan valinnanvapaudesta, mikä tarkoittaa yksilön oikeutta valita hoitopaikkansa ja hoitava terveydenhuollon ammattilainen. Terveydenhuoltolain (1326/2010; § 47-49) mukainen potilaan valinnanvapaus koskee tällä hetkellä vain julkista terveydenhuoltoa. Mikäli kunnassa on käytössä palveluseteli, voi sen avulla kuitenkin valita muunkin kuin julkisen palveluntuottajan. Potilaan itsemääräämisoikeutta ja oikeutta valita hoitopaikka saattohoidossa tulee siksi korostaa ja varmistaa, että potilaalla ja hänen läheisillään on tietoa erilaisista mahdollisuuksista päästä yksilölliseen saattohoitoon. In North Karelian province was implemented Paletti-project during 2013 – 2016, which was aiming to strengthen palliative and hospice care know-how and develop structures with an expert cooperation. Project outcome was guide called “Hyvä saattohoitoympäristö on kaikkien etu” (Good terminal care environment is everybody’s benefit). Project produced evaluation and improvement idea tool which can be used to develop terminal care environments. This thesis work aimed to describe good hospice care environment using tool (Väyrynen 2015) for evaluating good terminal care environment produced by Paletti-project. Evaluation was carried out observing nursing environment. Observation occurred daily basis for six weeks along with controlled practicing during Autumn 2016. Nursing environment was observed according the evaluation tool and recording notes to evaluation diary daily and taking photos from observed details. According the results Karinakoti nursing environment fulfilled the principles of good hospice care and especially nursing home location and peace created by the natural environment supporting the dying patients. Also, support for relatives has been considered with room arrangements by having three separate quest rooms, which two are having direct access to patient’s room. As a development area was found color world and lightning could be more warmer tone than currently for rooms facing to north and west as well in chapel. Also, agreement for nursing supplies arrangements away from sight would require common agreement as it now is happening only partly. Now in health care is under discussion about reforming the social and health care and to that substantially affiliated patient’s discretion which means individuals right to choose nurture place and attending health care professional. Discretion ensured by health care law is currently only concerning public health care. In case municipality is having the voucher in use, it can be used to choose other than public health care service producers. Patient’s discretion and right to choose nurture place in hospice care has to be highlighted and ensured so that patient and his or hers relatives has knowledge of various possibilities to get personalized hospice care.