Franchising-yrittäjyys ja sen mahdollisuudet Lapissa - Mukku, Veera; Heikkilä, Nadja (Lapin ammattikorkeakoulu, 2017)
Opinnäytetyömme aiheena on franchising-yrittäjyys ja sen mahdollisuudet Lapissa. Työn tavoitteena on esitellä franchising-yrittäjyyden teoriaperusta, yrittäjyyden riskejä ja niiden hallintaa, esitellä pohjoista toimintaympäristöä sekä pohtia franchising-yrittäjyyden tulevaisuudennäkymiä. Työssä on teoriaosuus, joka käsittää tiedot franchising-yrittäjyyden perustasta, yrittäjyyden riskeistä sekä niiden hallinnasta. Teoriaosuus käsittää myös esittelyn Lapista toimintaympäristönä sekä esittelyn franchising-yrittäjyyden mahdollisesta tulevaisuudesta. Tähän etsimme tietoperustan kirjallisuudesta sekä artikkelijulkaisusta. Työssä selvitetään myös Lapin ammattikorkeakoulun opiskelijoiden tämänhetkinen tietämys ja mielikuvat franchising-yrittäjyydestä sekä Lapista toimintaympäristönä. Tutkimussuuntana on käytetty sekä kvantitatiivista eli määrällistä tutkimusta että kvalitatiivista eli laadullista tutkimusta. Tutkimus toteutettiin lähettämällä Webropol-ohjelmalla laadittu kysely sadoille Lapin ammattikorkeakoulun opiskelijoille. Kyselyn tuloksista kävi ilmi, että suurimmalle osalle termi franchising-yrittäjyys on tuttu, ja yleisesti ottaen franchising-yrittäjyyden tietämys oli opiskelijoilla kohtuullisen hyvin hallussa. Franchising-yrittäjyyttä pidettiin helpompana tapana aloittaa yrittäminen kuin yksityisyrittäjänä, mutta sitä pidettiin myös rajoittavampana vaihtoehtona. Lapista toimintaympäristönä selvisi, että opiskelijoiden mielestä yrittäjyys on sijaintinsa vuoksi Lapissa haastavampaa kuin muualla Suomessa. Aasialaisten innostus Lappiin on kuitenkin tuonut heitä massoittain pohjoiseen ihmettelemään pohjoisen revontulia ja eksotiikkaa. Matkailua pidettiinkin Lapin suurimpana valttina, ja siihen liittyen Lapin tulevaisuus näyttää kirkkaalta. Our thesis study topic is franchising enterprise and its opportunities in Lapland. The objectives of this work are to introduce theories of franchising entrepreneurship, entrepreneurship’s risks and managing such enterprises, introduce the Northern operational environment and ...