METSON LUPAMETSÄSTYS INARISSA VUOSINA 2014–2016 - Hallikainen, Jarkko (Karelia-ammattikorkeakoulu (Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu), 2017)
Metsähallituksen Luontopalvelut vastaavat valtion lupa-alueiden metsästysjärjestelyistä. Metsästyslain 8. §:n mukaan Pohjois-Suomen asukkailla on oikeus metsästää kotikunnassaan valtion omistamilla alueilla. Vuonna 2014 Metsähallituksen ja Inarin riistanhoitoyhdistyksen käymän neuvottelun tuloksena metson lupametsästys päädyttiin avaamaan kolmen vuoden kokeilujaksoksi Inarin neljällä eteläisimmällä lupa-alueella. Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli selvittää Inarin lupametsästyksen metsosaalis,pyyntiponnistus ja metsästysverotus verrattuna läheisiin Sodankylän kunnassa sijaitseviin lupa-alueisiin. Aineisto tähän saatiin lupametsästäjien antamasta saalispalautteesta.Lisäksi selvitettiin Inarin pienriistan lupametsästäjien keskimääräinen profiili ja suhtautuminen metson metsästysmahdollisuuteen Inarissa sähköpostikyselyn avulla. Tutkimuksessa selvisi lupametsästyksen metsästysverotuksen Inarissa olevan maltillisella tasolla. Sodankylän lupa-alueisiin verrattuna metson saalismäärä/ km² ja metsästysverotusprosentti olivat Sodankylän vastaavia lukemia alhaisempia. Inarissa metson saaliiksi saamiseksi käytettiin enemmän aikaa kuin Sodankylässä. Tutkimuksessa selvisi, että tavoitelluin kohderiista oli metso. Metsästys tapahtui pienissä seurueissa ja metsästyksessä hyödynnettiin koiraa. Saalista tärkeämmäksi arvioitiin muut arvot. Lupametsästäjien suhtautuminen metson metsästysmahdollisuuteen oli myönteinen. Parks & Wildlife Finland is a unit of Metsähallitus. Parks & Wildlife Finland is responsible for hunting arrangements of State hunting areas. Hunting decree gives citizens of Northern Finland right to hunt in the government owned land of their hometown. In 2014, Metsähallitus and the local hunters’ association in Inari had negotiations resulting a decision that opened up a three-year trial of capercaillie permit hunting in the four southernmost license areas in Inari. The purpose of this thesis was to find out the amount of catch, time spent per catch and the capercaillies percentage decrement of Inari’s ...