Arktiset Rakenteet -portaalin dokumentointi ja testaus - Pajuniemi, Jarkko (Jyväskylän ammattikorkeakoulu, 2017)
Opinnäytetyön tehtävänä oli dokumentoida kesällä 2016 toteutetun Arktiset Rakenteet -projektin tietoportaalin sisältö ja siihen käytetyt tekniikat. Lisäksi tavoitteena oli testata ja tarvittaessa parantaa portaalin tietokantaan ja tietoturvaan liittyviä ominaisuuksia. Arktiset Rakenteet on Tekesin rahoittama projekti, jossa ovat mukana Jyväskylän ammat-tikorkeakoulu JAMK ja Lappeenrannan teknillinen yliopisto LUT. Projekti toimii osana Tekesin Arktiset Meret -ohjelmaa ja projektin keskeisenä tavoitteena on laajentaa tie-tämystä eri rakenteiden käyttäytymisestä arktisissa meriolosuhteissa. Portaalin dokumentointiin sisältyi eri komponenttien, kuten palvelimen, tietokannan ja sisällönhallintajärjestelmän, sisällön ja toiminnan esittäminen. Tämän lisäksi dokumentoitiin myös portaalin hallinnassa tarvittavat elementit: käyttäjien, valikoiden, artikkelien, moduulien ja teeman hallinta sekä käytettävät lisäosat. Portaalin tietoturvaa kovennettiin ottamalla käyttöön automaattinen varmuuskopiointi, asettamalla sivusto käyttämään tiedonsiirtoon HTTP:n sijasta HTTPS-yhteyttä ja testaamalla sivuston tietoturvaa eri skannereilla. HTTPS-yhteys toteutettiin käyttämällä Let’s Encrypt -organisaation tarjoamaa sertifikaattia. Tietoturvaa testattiin käyttäen HTTPS-yhteyden mahdollistavan TLS-protokollan konfiguraatiota testaavaa SSL Labsia, yleisemmin sivuston tietoturvakonfiguraatiota ja -asetuksia testaavaa Mozilla Observatorya, ja lisäksi Joomlan tietoturvan testaamiseen tarkoitettu skanneria Joomscan. Lopulliseen dokumentaatioon saatiin sisällytettyä sivuston hallintaan liittyvät keskeiset asiat. Tietokanta-osio jäi puolestaan odotettua lyhyemmäksi johtuen Joomlan automaattisesta tietokannan hallinnasta, kun taas tietoturvaosiosta tuli odotettua laajempi. The assignment for the bachelor’s thesis was to document the content and techniques used for Arctic Structures information portal created in summer 2016. An additional objective was to test the portal’s database and security and improve them if necessary. Arctic Structures ...