Pelikonsolit ja pelaaminen Tornionlaakson kirjastossa - Konttaniemi, Paula (Oulun ammattikorkeakoulu, 2017)
Tornionlaakson seutukirjasto, Pello ja Ylitornio aloittivat tilamuutoksen yhteydessä pelitoiminnan. Opinnäytetyön tarkoitus on tutkia toiminnan onnistumista ja kehittymistä vuoden 2016 aikana. Työni tavoite on selvittää: Miten henkilökunta suhtautuu uuteen palveluun? Miten henkilökunta suhtautuu uusien palveluiden käyttöön? Miten pelaamiseen suhtaudutaan ja minkälaisia ajatuksia se herättää Tornionlaakson kirjaston henkilökunnassa? Opinnäytetyöni liittyy Aluehallintoviraston rahoittamaan Tornionlaakson kirjaston nuortentilat hankkeeseen vuonna 2015. Hankerahoitusta saatiin kirjastojen nuorten– ja lastentilan muutoksiin, sekä nuortentiloihin hankittaviin pelikonsoleihin ja isoon tv–näyttöön. Hankkeen yhteydessä järjestettiin pelikaveri kokeilu, jossa kirjaston ulkopuolinen henkilö toimi pelikaverina kirjastoissamme. Tutkimukseni perustuu kvalitatiiviseen tutkimukseen. Empiiriseen osaan liittyvät kysymykset Tornionlaakson kirjaston henkilökunnalle. Kysely toteutettiin sähköpostilla ja siihen oli mahdollista vastata anonyymisti. Tietoperustassa pohditaan muun muassa yhteiskunnan muutoksen vaikutusta sekä uusien palveluiden käyttöön ottamista. Työni tavoitteena oli selvittää, minkälaisia asioita kannattaa ottaa huomioon, kun pienessä kirjastossa aloitetaan uusi palvelumuoto. Miten henkilökunta suhtautuu uuteen asiaan? Riittävätkö henkilökunnan taidot uuden palvelun ylläpitämiseen? Pelaaminen on tuonut kirjastoihimme uusia asiakkaita. Uusi palvelumuoto on otettu vastaan osana kirjastoille kuuluvaa työtä, samoin sen on ymmärretty olevan askel uudenlaiseen yhteisölliseen työskentelyyn vuorovaikutuksessa asiakkaiden sekä ulkopuolisten asiantuntijoiden kanssa. Yhteistyö ulkopuolisen osaajan kanssa nähdään hyödyllisenä, jos omasta henkilöstöstä ei löydy tarpeeksi osaamista. Tornionlaakson kirjaston kannattaisi harkita uuden hankerahoituksen hakemista yhteistyössä Pellon ja Ylitornion kuntien nuorisotoimen kanssa. Hankerahalla voitaisiin palkata yhteinen työntekijä, joka hoitaisi pelikaveri toiminnan, sekä ideoisi ...