Kalastonhoitosuunnitelma Tarpianjoen alaosille - Palo, Riku (Turun ammattikorkeakoulu, 2010)
Tarpianjoen vesistö saa alkunsa Kotkajärvestä Kalvolan kunnan alueelta, josta se virtaa noin 65 kilometrin mittaisena Urjalan ja Kylmäkosken kautta Akaan Viialaan, laskien Haihunkosken jälkeen Vanajaveden reitin Jumusselkään. Jokireitin varrella Kylmäkoskella on alueen merkittävin järviallas, pinta-alaltaan noin 6,4 km²:n Jalantijärvi. Tarpianjoen valuma-alueen kokonaispinta-ala Tarpianjoen luusuassa Haihunkosken alapuolella on noin 770 km², järvisyysprosentti 6,19 ja keskivirtaama noin 7 m³/s. Tässä kalastonhoitosuunnitelmassa Tarpianjoen kalastoa ja kalastusta tarkastellaan vanhojen kalastustiedustelujen sekä koekalastusdokumenttien perusteella. Näiden pohjalta on suunniteltu erilaisia toimenpiteitä, joiden avulla pyritään luomaan Tarpianjoesta entistä monipuolisempi ja toimivampi kokonaisuus kalastusta ja luonnossa liikkumista ajatellen. Tarpianjoen järjestelyhankkeen sekä Jalantijärven kunnostushankkeen yhteydessä kalataloudellisesti kunnostetuille koskille tullaan tekemään kalaistutuksia silmälläpitäen kunnostusten tarjoamat mahdollisuudet virkistyskalastuksen järjestämiselle ja kalalajien lisääntymiselle. Virkistyskalastusta varten alueen koskikohteille kaavaillaan yhtenäistä koskikalastuslupaa, johon sisällytettäisiin myös nykyään joella toimiva Haihunkosken lupa-alue. Järvitaimenen (Salmo trutta) kotiuttamisen mahdollisuus Tarpianjoelle on tärkeätä ottaa huomioon ja taimenistutukset ovatkin eräs järkevä keino alueen kalaston monipuolistamiseksi. Jalantijärvellä kuhakannan (Sander lucioperca) tilaa tulisi seurata ja toisaalta järven kalastoa kehittää uusien lajien, kuten esimerkiksi karpin (Cyprinus carpio) sekä ankeriaan (Anguilla anguilla) istuttamisella. Koskikohteet on kuvattu suunnitelmassa varsin yksityiskohtaisesti ja niille on laadittu omakohtaiset toimenpidesuunnitelmat. Niissä on huomioitu joka kohteen omat erityiset luonteenpiirteet ja alueen käyttömahdollisuudet kalastuksen järjestämistä sekä kalaistutuksia ajatellen. Kalastusjärjestelyt ja -säädökset koko Tarpianjoen alaosalla, mukaan lukien Jalantijärvi, on nostettu esiin ja niihin on ehdotettu parannuksia sekä pienimuotoisia muutoksia. Näillä toimenpide-ehdotuksilla toivotaan olevan myönteinen vaikutus alueen kalakannoille sekä kalastuksen laadulle. Tarpianjoen virkistyskäyttöarvoa on jo parannettu erilaisten projektien ja hankkeiden avulla, joihin tämä kalaston ja kalastuksen kehittämiseen suuntautuva suunnitelma on oiva lisä. The river Tarpianjoki watercourse starts from the lake Kotkajärvi in municipality of Kalvola from where it flows approximately 65 kilometers of length ending into lake Vanajavesi. Along the river in the area of the municipality of Kylmäkoski is located the most important lake basin of the river route, lake Jalantijärvi, which is 6,4 km² in size. The size of the catchment area of the river Tarpianjoki watercourse is 770 km². 6,19 % of the catchment area is lakes and the mean flow of the river is 7 m³/s. In this fishery management plan the assessments of the fish stocks and the fishing in the area of the river Tarpianjoki are made by old fishing inquiries and exploratory fishing. The objective is to use this information to improve the state of the fish stocks and fishing in the area of the river Tarpianjoki. Fish stocking is one of the actions that are planned. Some rapids are restored and there are better potential for fish to spawn and reproduce and also better possibilities to improve the quality of recreational fishing in the river Tarpianjoki. One of the aims is a single license for recreational fishing in lower parts of the river Tarpianjoki. It is important to consider the potential of reproduction of the brown trout (Salmo trutta) in the river Tarpianjoki and one good way to diversify the fish stocks in the river Tarpianjoki is stocking brown trout. The state of the pike-perch (Sander lucioperca) stock in the lake Jalantijärvi should be monitored and the fish stocks of the lake could be improved by stocking new species like common carp (Cyprinus carpio) and eel (Anguilla anguilla). Restored rapids are described in detail in the management plan and individual action plans have been made for each one of them. In these action plans the features of each rapid have been taken into consideration in relation to fishing and fish stocking possibilities and potential. Fishing arrangements and fishing policies in the lower parts of the river Tarpianjoki including the lake Jalantijärvi are analysed and some small changes and improvements have been suggested. These actions are wished to have positive effects on the fish stocks and fishing in the area. The recreational state of the river Tarpianjoki has been improved with many projects and in addition to those this management plan is going to be a fine supplement.