IF VAHINKOVAKUUTUSYHTIÖN POHJOIS-SUOMEN ALUEEN TYÖNTEKIJÖIDEN OSAAMISEN KEHITTÄMINEN JA JOHTAMINEN - Karppinen, Johanna (Kajaanin ammattikorkeakoulu, 2009)
Yritysten kilpailukyky riippuu tänä päivänä siitä, mitä siellä osataan, onko osaaminen optimaalisesti hyödynnetty ja kuinka nopeasti uusi tieto pystytään omaksumaan ja siirtämään toimintaan. Viime vuosina monissa yrityksissä on ryhdytty kiinnittämään entistä enemmän huomiota osaamisen kehittämiseen. Osaamisen johtamisen tavoitteena on jatkuva osaamisen kehittäminen. Sitä tarvitaan, jotta organisaatio on kykenevä suoriutumaan tehtävistään ja kehittämään toimintaansa. Tämän opinnäytetyön tavoitteena oli selvittää osaamisen kehittämisen nykytila If Vahinkovakuutusyhtiön Pohjois- Suomen alueella. Miten toimiviksi työntekijät kokevat käytetyt osaamisen kehittämisen menetelmät? Miten osaamisen kehittämistä voisi tehostaa ja kuinka osaamisen johtamisessa on onnistuttu työntekijän näkökulmasta? Opinnäytetyön teoriaosassa käsitellään osaamisen kehittämistä ja johtamista. Alussa kerrotaan, mistä osaamisen kehittäminen lähtee liikkeelle ja millaisia keinoja siihen löytyy. Osaamisen johtamisessa käsitellään esimiestyötä ja esimiehen tärkeimpiä tehtäviä osaamisen johtamisessa. Empiirinen osuus toteutettiin kvalitatiivisella eli laadullisella tutkimusmenetelmällä. Aineistot kerättiin puhelinhaastatteluna If Vahinkovakuutusyhtiön Pohjois-Suomen alueen työntekijöiltä. Haastatteluun oli valittu tarkoin 15 työntekijää 60 työntekijästä, joista 10 työntekijää pystyttiin haastattelemaan. Tutkimuksen tulokset sisältävät aineistoa, joka on If Vahinkovakuutusyhtiön taholta toivottu salaiseksi. Näin ollen tutkimuksen tulokset -osio sekä johtopäätökset ovat salaisia. In today’s companies competitiveness depends on the competence, how optimally competence has been exploited and how fast knowledge can be absorbed and transmitted into practice. During the last few years many companies have begun to pay more and more attention to the development and the management of competence. The purpose of this thesis was to find out the current condition of competence development in the Northern Finland area of If indemnity insurance company. The ...