Prosessipuhdistusmenetelmät laivoilla - Karvali, Ville (Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu, 2017)
Prosessipuhdistusta käytetään laajasti teollisuuden tarpeisiin, mutta laivoilla sen käyt-tö rajoittuu laivan rakentamisen ja telakoinnin yhteyteen. Suuri tekijä tähän on tiedon puute erilaisista puhdistusmahdollisuuksista. Työssä selvitetään erilaisten työtapojen käyttömahdollisuuksia laivalla myös satamassa ja merellä ollessa. Tiedon lisääntyessä erilaisten puhdistusmahdollisuuksien käyttö helpottuu. Lähdemateriaalina prosessipuhdistusmenetelmille on käytetty toimeksiantajalta tullut-ta kokemusta erilaisista puhdistuksista. Lähdemateriaalina laivaympäristössä käytetyil-le erityissovelluksille on käytetty toimeksiantajan saamaa kokemusta vuonna 2014 suoritetusta suuresta puhdistuskokonaisuudesta jäänmurtaja Sisulla. Opinnäytetyö sai alkunsa tämän puhdistuskokonaisuuden aikana huomatusta tiedon puutteesta asiakkaiden keskuudessa. Opinnäytetyön tavoitteena on selvittää yleisimmät prosessipuhdistusmenetelmät, nii-den käyttömahdollisuudet laivalla ja käytettyjen laitteiden toimintaperiaatteet. Työssä on perehdytty erilaisiin painepesulaitteisiin, niiden lisälaitteisiin sekä erilaisiin imuau-toihin. Työssä on myös kerätty yhteen yhden aluksen puhdistuskokonaisuus. Process cleaning services are commonly used for industrial needs but within seafar-ing it is limited to shipbuilding and docking. The main factor for this is the lack of knowledge in the variety of cleaning possibilities. This thesis determines the possibil-ity to use variety of cleaning methods also in port and onboard ships. As amount of knowledge increases, the use of different cleaning methods becomes easier. The source material for process cleaning services has been gathered from Lassila & Tikanoja Oyj and the source material for special applications from the icebreaker Sisu in 2014 by the commissioner. This thesis was started when the lack of information was noticed among clients during the cleaning process. The aim of this thesis was to determine the most commonly used process cleaning methods with their working principals and their application to the ship’s maintenance. This thesis examines different kind of pressure cleaning devices with their accesso-ries and both wet and dry vacuuming services. This thesis introduces one whole cleaning process of a ship.