Päihdepotilaan tunnistaminen päivystyksessä : Oppimateriaalia sairaanhoitajaopiskelijoille täydentäviin opintoihin - Laitinen, Karoliina; Vallius, Päivi (Karelia-ammattikorkeakoulu (Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu), 2017)
Päihteet ovat yhä kasvava ongelma Suomessa ja sen vuoksi myös terveydenhuollossa. Päihteiden käyttäjän tunnistaminen voi olla hankalaa kokeneellekin sairaanhoitajalle. Päihteiden käytön tunnistaminen on tärkeää oikean hoitolinjan valinnassa, jotta potilaat saisivat päivystyksessä mahdollisimman pian oikeanlaista hoitoa ja parhaimmassa tapauksessa nopea ja oikeanlainen hoito pystyisi pelastamaan potilaan hengen. Opinnäytetyössä käsiteltiin Suomessa yleisimmin käytettyjä päihteitä, kuten alkoholia, stimuloivia ja lamaavia huumausaineita sekä pääasiassa keskushermostoon vaikuttavia lääkeaineita, kuten bentsodiatsepiineja sekä opioideja. Lisäksi opinnäytetyössä käsiteltiin sitä, kuinka todeta päihteiden vaikutus ja kuinka päihdemyrkytyksiä voidaan hoitaa. Opinnäytetyön tarkoituksena oli tuottaa kattava ja tiivis tietoisku päihteistä ja niiden vaikutuksista Karelia-ammattikorkeakoulun sairaanhoitajaopiskelijoille täydentäviin opintoihin Ensihoito ja tutkiminen. Työn sisällössä otettiin huomioon toimeksiantajan toiveet. Lähteinä opinnäytetyössämme käytimme terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen tekemiä tutkimuksia, käypä hoito- suosituksia sekä alan lääkäri- ja oppikirjallisuutta. Opinnäytetyö toteutettiin toiminnallisena. Työn tuotoksena tehtiin PowerPoint-oppimateriaalia, jonka muokkaus- ja käyttöoikeus jäi toimeksiantajalle. Jatkokehitysmahdollisuutena olisi tehdä kysely sairaanhoitajaopiskelijoille tämän produktin toimivuudesta käytännössä: ovatko he saaneet apua päihdepotilaan tunnistamiseen tämän työn ansiosta. Alcohol and drugs are a growing problem in Finland, and therefore also in health care. The identification of substance abusers can be difficult even for an experienced nurse. The identification is important for deciding upon the correct line of treatment to provide the patient with the best possible care as soon as possible in the Emergency Department and, at best, the patient's life can be saved. This thesis discusses the most commonly used drugs in Finland, such as alcohol, stimulants and depressants ...