Linja-auton ohjaustehostuksen kehitys : sähköistämisen edistäminen - Ruohonen, Mika (Tampereen ammattikorkeakoulu, 2017)
Opinnäytetyössä käsitellään sähköisen ohjaustehostuksen tuotekehitystä ja suunnittelua. Työ sai alkunsa sähkölinja-autoja suunnittelevan Linkker oy:n ehdotuksesta. Työssä keskityttiin kehittämään sähköistä ohjaustehostusta halutun malliseen linja-autoon. Työn tavoitteena oli saada momentin mittaustapa kehitettyä sellaiseksi kokonaisuudeksi, jolla voidaan toteuttaa tehostimen sulava ohjelmallinen säätö. Työn haasteellisuus syntyi siitä, että pohjatietous ja tietous vastaavanlaisista toteutuksista ovat uudenlaista eikä laajasti yleisölle jaettua. Tutkimus sisältää pohdintoja toteutusmahdollisuuksista, laskelmia sekä muutaman erilaisen käytännön testauksen suunnitellulle kokoonpanolle. Alussa kerrotaan hieman lakisäädöksistä ja teoriasta momentinlaskemismahdollisuuksia koskien. Opinnäytetyön tuloksena saatiin suunniteltua tavoitteiden mukainen momenttia mittaava ohjaus-akselikokoonpano. Kokoonpanosta saatiin testattua sen toimivuus ja ulostulevan signaalin käyttökelpoisuus. Kokonaisuutena opinnäytetyö edesauttaa tulevaisuuden tuotekehitystä. Johtopäätöksinä voitiin todeta suunnittelemani kokoonpanon kehitysmahdollisuuksien olevan potentiaaliset tulevaisuudessa myös tuotantoon asti. Jatkokehityksenä täytyisi suunnitella ohjausakselille mahdollinen pituuden säätö sekä ohjaustehostuksen muu kokonaisuus kuten optimaalisin avustava moottori ja sen sijoitus sekä muut komponentit. The purpose of this bachelor`s thesis is to develop electric power steering in buses. In this development and research task, the focus was on the torque information, what we could use in different electric power steering solutions. The objective of this research and development work to was generate one prototype solution of the torque measuring between steering wheel and the first bevel gear. Information in this work has been collected from Sami Ruotsalainen, coworkers of the author and the literature. The thesis is one piece in our longer-term plans of development electric buses. This research is a preliminary work about the possibilities available to develop electric power steering in buses. The results show that this kind of electric power steering solution is possible implement.