Wildlife Kartoitus : katsaus nykytilaan ja alan alueelliseen vaikuttavuuteen - Seppänen, Jonna (Kajaanin ammattikorkeakoulu, 2016)
Opinnäytetyön aiheena on kartoittaa Wildlife-yritysten nykytilanne Suomessa sekä tutkia alan aluetaloudellisia vaikutuksia Kuhmo-Suomussalmi alueella, koko Suomen alueella sekä jollain vertailualueella. Työ on suoritettu toimeksiantona Idän Taiga ry:n hallinnoimalle ja Elävä Kainuu leaderin rahoittamalle “Uudet Wildlife tuotteet” –hankkeelle. Opinnäytetyö on luonteeltaan kartoittava, aineiston käsittely tapahtui yhdistellen kvalitatiivisia menetelmiä ja kvantitatiivisia menetelmiä. Tutkimustyyliä voidaan luonnehtia kirjoituspöytätutkimukseksi. Työn toteutus aloitettiin kartoittamalla alalla toimivat yritykset keväällä 2016. Ensivaiheen etsinnässä löytyi 59 mahdollista yritystä, jotka vaikuttivat tarjoavan Wildlife-alan palveluita. Kesän 2016 aikaana yrityksille suoritettiin Digium Enterprise -ohjelmistoa hyväksi käyttäen kyselytutkimus. Yrityksille lähetettiin kaksi muistutusviestiä vastata lomakkeeseen. Matalan vastausprosentin myötä tutkimusta syvennettiin, ja tarkemman tutkimisen myötä tätä tutkimusta koskevien Wildlife-sektorin yritysten määrä tarkentui 47. Aineistoa jouduttiin täydentämään keräämällä tietoja yritysrekistereistä ja yritysten omilta kotisivuilta. Työn teoriaosuudessa kerrotaan, mitä tarkoitetaan alueellisilla vaikutuksilla: taloudellisilla, sosioekonomisilla sekä ympäristöllisillä vaikutuksilla. Lisäksi teoriassa käydään läpi, mitä Wildlife-termillä tarkoitetaan, sekä tutustutaan erilaisiin aluetalouden tutkimisen ja mittaamisen malleihin. Kyselytutkimuksella saatiin toivottua vähemmän vastauksia minkä seurauksena tutkimusmetodit monipuolistuivat ja tutkimusprosessista tuli mielenkiintoisempi. Tärkeimpänä havaintona voidaan pitää sitä, että ala on kasvattanut liikevaihtoaan vuosi vuodelta, ja uusia yrityksiä alalle syntyy vuosittain. Tämä Wildlife-tutkimus toimii hyvänä kartoituksena Wildlife-alan tilasta Suomessa 2015. Se kertoo, että ala on yhä kasvava ja sen merkitys Suomen, ja varsinkin syrjäisempien erämaa-alueiden elinvoiman lisääjänä ja työllistävänä tekijänä on erittäin merkittävä. ...