TURVALLISEN VERENSIIRRON TOTEUTUS : Opetusvideo hoitotyön opiskelijoille - Järvi, Noora; Kolehmainen, Marjut (Karelia-ammattikorkeakoulu (Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu), 2017)
Verensiirto on yleinen toimenpide Suomessa. Verivalmisteen siirtoon täytyy olla lääketieteellinen tarve, koska siihen liittyy vakavia immunologisia ja tulehduksellisia riskejä. Verensiirtoturvallisuus on Suomessa erinomainen. Kuitenkin verensiirtoprosessiin liittyvissä käytännöissä tarvitaan jatkuvaa kehittämistä, että verensiirtojen turvallisuus säilyy hyvällä tasolla. Verensiirron voi suorittaa laillistettu verensiirtoluvan saanut ja siihen koulutettu sairaanhoitaja. Sairaanhoitaja on merkittävässä roolissa potilasturvallisen verensiirtoprosessin toteuttamisessa. Potilaan tunnistamisessa tapahtunut erehdys tai väärän verivalmisteen siirtäminen voi olla vakava tai kohtalokas virhe. Opinnäytetyö toteutettiin toimeksiantona Karelia-ammattikorkeakoululle. Opinnäytetyölle oli tarve, koska Karelia-ammattikorkeakoululla ei ole audiovisuaalista opetusmateriaalia verensiirrosta. Tämän toiminnallisen opinnäytetyön tarkoituksena oli tuottaa opetusmateriaalia potilasturvallisen verensiirtoprosessin toteuttamisesta hoitotyön opiskelijoille. Opinnäytetyön tehtävänä oli tuottaa opetusvideo Karelia-ammattikorkeakoulun käyttöön. Opetusvideossa keskityttiin potilasturvallisen verensiirtoprosessin toteuttamiseen. Siinä kerrotaan veriturvatoiminnasta Suomessa, verensiirtoprosessista, ja konkretisoidaan sairaanhoitajalta vaadittavia kliinisiä hoitotyön taitoja turvallisen verensiirron suorittamiseen käytännössä. Opinnäytetyön teoriaosuudessa käsitellään lisäksi verensiirtoserologisia tutkimuksia ja verituotteita. Jatkokehityskohteena voisi olla perehdytysmateriaalin tuottaminen työelämän käyttöön, mikä yhtenäistäisi verensiirtokäytäntöjä ja lisäisi potilasturvallisuutta. In Finland blood transfusions are common medical procedures. There has to be a medical reason for the transfusion, because it includes serious immunological and infectious risks. In Finland, the blood transfusion safety is excellent. To maintain its good quality, there has to be continuous development in the blood transfusion process. A registered, blood ...