Luonnonvaraisten pajujen saatavuus ja käyttö viherrakentamisessa - Ojalehto, Sorja (Oulun ammattikorkeakoulu, 2016)
Tässä opinnäytetyössä perehdyttiin Pohjois-Pohjanmaalla tai sitä pohjoisempana luonnonvaraisena esiintyvien pajujen käytön mahdollisuuksiin viherrakentamisessa. Opinnäytetyössä selvitettiin Suomessa myynnissä olevat pajut Taimistoviljelijät ry:n jäsentaimistoilla. Selvityksen avulla saatiin kuva Suomessa luonnonvaraisten pajujen saatavuudesta taimistoilta. Lisäksi tietoperustaa luotiin perehtymällä kirjallisuuden ja lehtiartikkelien avulla Pohjois-Suomessa menestyvien pajulajien nykyiseen käyttöön. Opinnäytetyön tavoite oli kartoittaa nykyistä pajujen käyttöä viherrakentamisessa ja kerätä yhteen niiden mahdollisuuksia laajempaa käyttöä ajatellen ja lisää tutkimusta vaativien näkökohtien selvittämiseksi. Lisäksi selvitettiin kahdeksan luonnonvaraisen pajun kasvupaikkavaatimuksia käytön mahdollisuuksien tarkastelemiseksi. Tuloksissa esitellään kahdeksan kotimaisen pajulajin: raidan, halavan, pohjan-, letto-, juolukka-, kiilto-, hanhen- ja jokipajun, ominaisuuksia ja niiden mahdollisuuksia rakennetun ympäristön kasveina. Nykyisen käytön, mahdollisuuksien ja tulevaisuuden tarpeen valossa tarkastelu antaa aihetta tutkia lisää kotimaisten luonnonvaraisten pajujen käyttöä viherrakentamisessa. Luonnonvaraisten pajujen saatavuus on parempaa, mitä pohjoisemmaksi siirrytään. Kattavimmat luonnonvaraisten pajujen valikoimat löytyivät kahdelta Lapin maakunnassa sijaitsevalta taimistolta. This thesis is focused on the availability and possibilities of use of wild willows in northern Finland. The thesis finds out willows on sale in Finland from members of Taimistoviljelijät ry. Clarification describes the availability of Finnish wild willows from nurseries. Also the basis of thesis is created by using literature and articles. The aim of the thesis was to survey the current landscaping use of willows and collect together their possibilities. Other target was also to survey the considerations for the need of additional study to expand the use of willows. The aim of the thesis was to study requirements for growing places of ...