Ympäristötekijöiden vaikutus porokolarien esiintymiseen valtatien 20 alueella - Palo, Katja; Molkoselkä, Pasi (Lapin ammattikorkeakoulu, 2016)
Poronhoitoalueella tapahtuu vuosittain noin 3500 - 4500 porokolaria. Näistä aiheutuu vuositasolla karkeasti arvioituna yhteensä yli kymmenen miljoonan euron vahingot ajoneuvojen omistajille ja poronhoitajille. Liikenneturvallisuutta ja liikennevahinkoja parantaakseen porokolareihin liittyvät sidosryhmät ovat aktivoituneet selvittämään ja kehittämään erilaisia mahdollisia keinoja porokolarien vähentämiseksi. Tähän liittyen Paliskuntain yhdistys halusi selvittää, voidaanko paikkatietoaineistoja analysoimalla ja tilastotiedettä hyödyntäen löytää ympäristötekijöitä, joilla on tilastollisesti merkitsevää vaikutusta porokolarin esiintymiseen. Opinnäytetyössä verrattiin vuonna 2015 valtatie 20:n varrelle sijoittuvien 300 metriä halkaisijaltaan olevien porokolarikoealojen ja vastaavien referenssikoealojen alueelta valittuja ominaisuuksia. Ominaisuuksien erojen tilastollista merkitsevyyttä testattiin ei-parametristen aineistojen käsittelyyn sopivalla Mann-Whitneyn U-testillä. Tutkimusta varten luokitelluista paikkatietoaineistoista saatiin esille tilastollisesti merkitseviä eroavaisuuksia porokolari- ja referenssiaineistojen välille. Tuloksista voitiin havaita, että kasvupaikkaan vaikuttavien ominaisuuksien tunnetuille porojen ravintokasveille otolliset alueet korostuivat porokolarikoealoilla. There are about 3500-4500 reindeer collisions in the reindeer herding area every year. It has been estimated that these accidents cause in excess of approximately over 10 million euros of financial damages per year to vehicle owners and reindeer herders. Consequently, many stakeholders who are involved in reindeer collisions, are motivated to find and develop some measures to decrease the number of reindeer collisions. In relation to this, The Reindeer Herders´ Association commissioned the research to clarify environmental factors with scientific statistical significance for occurrence of reindeer collisions by analyzing spatial data This thesis compared differences between reindeer collision plots and reference plots for ...