Sedna : pukusuunnittelu nukketeatteriesitykseen. - Nieminen, Tytti (Turun ammattikorkeakoulu, 2016)
Opinnäytetyön tavoitteena oli suunnitella ja valmistaa puvut Sedna-nimiseen nukketeatteriesitykseen. Inuittimytologeihin perustuvan esityksen toteutukseen kuului vedenalaista nuketusta ja elävää musiikkia. Esitys on Turun ammattikorkeakoulun nukketeatteriopintojen opinnäytetyö. Esityksen on käsikirjoittanut ja ohjannut Aati Saarva. Opinnäytetyö tarjoaa yhden matkan teatteriesityksen valmistuksen kulisseihin pukusuunnittelijan silmin katsottuna. Henkilökohtaisena tavoitteena oli kehittyä suunnittelijana, löytää rohkeutta ja itseluottamusta omaan tekemiseen. Tavoitteenani oli löytää ratkaisuja, jotka sopivat juuri tämän esityksen puvustukseen. Opinnäytetyön tausta käsittelee yleisesti inuittien historiaa ja kulttuuria, nukketeatteria ja Sednan-hahmon tarinaa. Työssä tutkittiin inuittien pukeutumistyylejä ja etsittiin niistä inspiraatiota pukusuunnittelun toteutukseen. Lisäksi tutkittiin ja havainnointiin taiteellisen työn prosessia. Tutkimusmenetelminä käytettiin dokumenttiaineiston analysointia, havainnointia sekä hiljaista tietoa. Luonnoskirjaa käytettiin päiväkirjamaisena muistiinpanovälineenä. Kuvakollaasit ja pukuluonnokset johdattavat inuittien pukeutumistyylien saloihin. Niiden pohjalta valittiin tuleviin pukuihin sopivia teemoja, muotoja ja yksityiskohtia. Harjoitusten seuraaminen toi tietoa puvustukseen liittyvistä tarpeista. Sovitusten ja kokeilujen kautta päästiin lähemmäs valmiita pukuja, jotka muokkaantuivat koko harjoituskauden ajan. Työn tuloksena on valmis puvustus, joka on saanut inspiraationsa inuittien pukeutumistyyleistä, toimii ympäristössään teatterin lavalla, vastaa ohjaajan toiveita ja miellyttää myös käyttäjiään. Puvustus on osa esityksen visuaalista kokonaisuutta, joka saattaa katsojan oikeaan aikaan, paikkaan ja tunnelmaan. Lisäksi tuloksena on pohdintoja ja havaintoja taiteellisesta suunnitteluprosessista. The objective of this thesis work was to design and produce costumes for a puppet theater performance called Sedna. The performance is based on Inuit mythology and it includes underwater puppetry and live music. The performance is a thesis of Turku University of Applied Sciences Puppet Theatre studies. The writer and director of the performance is Aati Saarva. The thesis offers a journey behind the scenes seen through costume designer’s eyes. The personal objective was to develop as a designer, find courage and self-confidence in work. The goal is to find solutions that are right for the costumes. The introduction of the thesis discusses the author’s work history and how the subject was selected. The background presents generally Inuit history and culture, puppet theatre and the story of Sedna. The thesis studies Inuit clothing styles and searches for the inspiration for the costume design. Document analysis, observation and tacit knowledge were used as research methods. Sketchbook was used as a “diary” to record notes. Collages and costume sketches lead to the secrets of the Inuit styles. On the basis of the images suitable themes, shapes and details were selected. The practices of the performance gave more information about the costumes. Through the fittings and experiments the finiched costumes was found. The finished costumes are presented at the end of the thesis work. The results of the design process is also presented.