"Pieniruokanen se on tuottoonsa nähen" : Lapinlehmän ruokinta ennen ja nyt - Tuomivaara, Anne (Lapin ammattikorkeakoulu, 2016)
Lapinlehmä on uhanalainen suomalainen alkuperäisrotu. Sen kanta oli jo kriittisesti uhanalainen, mutta nyt pikkuhiljaa elpymässä. Kiinnostus tähän rotuun on hienokseltaan lisääntymässä karjanomistajien keskuudessa. Lapinlehmän maito poikkeaa monien muiden rotujen maidosta sekä rasvahappokoostumuksensa että proteiinin laadun perusteella. Lapinlehmän ruokinnan erityispiirteitä ei ole kovin paljon tutkittu. Lapin Yliopiston Arktisen keskuksen ja Luonnonvarakeskuksen yhteisessä tutkimushankkeessa tutkitaan muun muassa alkuperäiskarjojen sopeutumista arktisiin olosuhteisiin, hoitoa ja niiden sosiokulttuurista merkitystä. Osa hankkeen tutkimusta on haastatella lapinlehmien omistajia ja henkilöitä, jotka ovat muuten olleet lapinlehmien kanssa tekemisissä esimerkiksi neuvontatyössä. Yksi haastatteluiden aihe on ollut erilaiset ruokintatavat ja rehustus laajemminkin. Tämän työn tavoitteena on ollut koota sekä kirjallisuuteen perustuvaa tietoa että lapinlehmiä hoitaneiden ihmisten käytännön kokemukseen perustuvaa haastatteluissa saatua tietoa lapinlehmien ruokinnasta. Alkuperäiskarjan ruokinta poikkeaa nykyisten Suomen valtarotujen eli ayrshiren ja holsteinin ruokinnasta. Lapinlehmä kuten muutkin alkuperäiskarjarodut on geneettisesti taipuvainen lihomaan liian hyvällä ruokinnalla. Liian lihava lehmä tuottaa maitoa vähemmän. Alkuperäiskarjan maidontuotanto on valtarotuja heikompaa kilomäärinä mitattuna, joten ruokinnan optimointi on tärkeää. Lapinlehmien laitumen käyttö poikkeaa jonkin verran valtaroduista. Sekä tutkimuksissa että hoitajien kokemuksissa on tullut esille, että lapinlehmä käyttää laidunta monipuolisemmin kuin valtarodut ja se kelpuuttaa rehuksi laajemman kirjon kasveja. Ruokinnalla voidaan vaikuttaa kaikkien lypsylehmien maidon laatuun. Oikeanlainen ruokinta yhdistettynä lapinlehmän maidon geneettisesti erityislaatuiseen laatuun voidaan lapinlehmän maidosta saada erikoistuote, jonka tuotteistaminen ja brändääminen lisää maidon menekkiä ja samalla turvaa rodun säilymisen. The Northern Finncattle ...