Poronhoitajien työsuojelun kehittäminen - Melamies, Iida (Lapin ammattikorkeakoulu, 2016)
Tämän opinnäytetyön tavoitteena oli parantaa poronhoitajien työhyvinvointia sekä kehittää poronhoitotyötä turvallisemmaksi poronhoitotyön työsuojelua kehittämällä. Työ oli laadullinen tutkimus ja sen tarkoituksena oli kerätä tietoa poronhoitajilta siitä, mitä työsuojelullisia haasteita he työssään kohtaavat. Lisäksi tarkoituksena oli, että poronhoitajat itse etsivät käytännön keinoja vaikuttaa esiin tulleisiin haasteisiin. Työn toimeksiantaja oli poronhoitajien asiantuntija- ja neuvontaorganisaatio Paliskuntain yhdistys. Opinnäytetyön tutkimuskysymykset olivat: mitä ovat poronhoitotyön tämän hetken tärkeimmät työsuojelulliset haasteet poronhoitajien näkökulmasta ja miten poronhoitotyön tämän hetken tärkeimpiin työsuojelullisiin haasteisiin voidaan vaikuttaa? Työn teoriaosuudessa on esitelty poronhoitotyötä sekä työsuojelua ja sen kehittämistä. Tutkimusmenetelmänä käytettiin kehittävää työntutkimusta ja aineistonkeruumenetelmänä havainnointia sekä ryhmähaastattelua. Tuloksien tarkastelussa hyödynnettiin sisällönanalyysia. Työn tuloksista kävi ilmi, että poronhoitotyön tämän hetken tärkeimmät työsuojelulliset haasteet poronhoitajien näkökulmasta ovat pääasiassa sosiaalisia ihmissuhteisiin, yhteistyöhön, vuorovaikutukseen sekä työilmapiiriin liittyviä haasteita. Poronhoitajien kehittämiä ratkaisuja tärkeimpiin haasteisiin olivat muun muassa oman osaamisen kehittäminen, yhteistyön ja yhteisöllisyyden lisääminen, avoin ja tasapuolinen viestintä sekä työnjohdon kehittäminen. Lisäksi työssä tehdyn havainnoinnin pohjalta luotiin joukko konkreettisia toimintaehdotuksia käytännön poronhoitotöihin tapaturmien ja vaaratilanteiden välttämiseksi. Jotta kehittämistoimenpiteillä olisi todellinen vaikutus poronhoitajien työhyvinvointiin, tulisi ne viedä myös käytäntöön. The aim of this qualitative study was to improve and develop reindeer herders’ occupational safety and health. The purpose of this study was to collect information from the reindeer herders about the challenges of occupational safety and health in their work. ...