Kansainvälisten siviiliasioiden tiedoksianto Pohjois-Karjalan käräjäoikeudessa - Leinonen, Anna-Kaisa (Karelia-ammattikorkeakoulu (Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu), 2016)
Tiedoksiantoja tapahtuu Suomen ja muiden valtioiden välillä paljon. Tiedoksiantoa säätelevät erilaiset lait, säännökset sekä sopimukset eri maiden väleillä. Sopimuksia on useita ja ne ovat osittain sekavia ja päällekkäisiä. Kyseisiä sopimuksia ovat muun muassa Pohjoismaiden välinen sopimus, Haagin sopimus sekä EU-jäsenvaltioiden väliset sopimukset. Niihin maihin, jotka eivät ole tehneet Suomen kanssa minkäänlaista sopimusta, käytetään tiedoksiantoihin diplomaatti- tai konsulitietä. Suomessa tiedoksiannon keskusviranomaisena toimii oikeusministeriön oma kansainvälisiin asioihin perehtynyt työryhmä. Opinnäytetyössä tutkitaan kansainvälisten siviiliasiakirjojen tiedoksiantoon liittyviä ja tuomioistuintyössä havaittuja käytännön ongelmakohtia sekä tiedoksiantojen lukumääriä. Tutkimus on lainopillinen ja lisäksi työssä on käytetty kvalitatiivista tutkimusta. Aineisto on kerätty teemahaastatteluista, jotka on toteutettu kansainvälisten tiedoksiantojen parissa työskenteleville käräjäsihteereille. Tutkimustulokset osoittivat, että kansainväliset tiedoksiannot ovat lisääntyneet myös Pohjois-Karjalan käräjäoikeudessa. Kansainvälisten tiedoksiantojen eri työvaiheista tulisi olla enemmän tietoa ja neuvoja myös tuomioistuimen työntekijöille. Kansainvälisten asioiden eri työvaiheiden oppaan tai ohjauskansion laatiminen käräjäsihteerin työn tukemiseksi olisi tarpeen. This study was conducted in the District court of North Karelia. There are many laws, regulations and treaties that steer the process in service of notice in different countries. As examples, there are the Nordic convention, The Hague convention and the EU convention. If a nation does not have any convention with Finland, a diplomatic or consular treaty is used in service of notice. In Finland, the central agency for service of notice is a working group in the Ministry of Justice. The purpose of this thesis was to study possible problems and amounts of service of notice in international civilian legal documents in the district court. The major objective of this ...