Heikoin lenkki – puheeksiotto kolesterolista valtimosairauksien riskitekijänä - Fränti, Iiris (Saimaan ammattikorkeakoulu, 2016)
Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli kehittää ja pilotoida puheeksioton väline, joka käsittelee valtimosairauksien riskitekijään, kolesteroliin vaikuttavia tekijöitä. Tavoitteena oli tuottaa väline, jonka avulla kolesteroliin vaikuttavia tekijöitä otetaan lyhytaikaisessakin asiakaskontaktissa helposti puheeksi, kartoitetaan sekä saadaan asiakkaat pohtimaan elämäntapojaan. Lisäksi tavoitteena oli välineen avulla auttaa asiakkaita havaitsemaan mahdollinen oma heikoin lenkkinsä kolesteroliin vaikuttavien tekijöiden suhteen. Opinnäytetyö toteutettiin toiminnallisena. Opinnäytetyössä tuotettiin puheeksioton väline, jonka sisällön lähteinä käytettiin näyttöön perustuvaa tutkimustietoa ja Suomen Sydänliitto ry:n suosituksia. Toiminnallisena osuutena suoritettiin kokonaiskolesterolimittauksia ja pilotoitiin kehitetty puheeksioton väline käytännön asiakastilanteessa Kaakkois-Suomen Sydänpiirin ja Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin yhteisessä tapahtumassa. Tapahtumassa otettujen kolesterolimittauksien tulokset kerättiin tapahtumassa ylös ja niitä verrattiin FINRISKI -terveystutkimuksen kolesterolituloksiin. Puheeksioton välineen pilotointi onnistui hyvin. Välineen avulla oli helppo ottaa kolesteroliin vaikuttavat tekijät puheeksi ja kartoittaa niitä. Asiakkaat alkoivat välineen kautta pohtia elämäntapojaan ja osa asiakkaista löysi oman heikoimman lenkkinsä sen avulla. Elämäntapojen pohdinnan kautta asiakkaita saatiin myös motivoitua. Asiakkaiden muutosmotivaation kehittymistä edistivät asiakkaiden itsensä tekemät havainnot muutostarpeistaan eli havaitut heikoimmat lenkit. FINRISKI-terveystutkimuksen tuloksiin verrattuna tapahtumassa asiakkailta mitatut kolesteroliarvot olivat alhaisempia. Jatkokehittämisaiheena voisi olla puheeksioton välineen käyttökokemuksien ja hyödyllisyyden kartoittaminen tutkimuksen avulla. The purpose of this the thesis was to develop and to pilot an early intervention tool that investigates the factors that affect cholesterol as a risk factor for artery diseases. The goal was to produce a tool that allows easy addressing factors that affect cholesterol in a short-term contact with customers, identifying those factors and getting customers to reflect on their lifestyle. Furthermore, the purpose of the early intervention tool was to help customers identify their potential weakest link concerning factors that affect cholesterol. This thesis study was carried out as a functional study. The final result was an early intervention tool. The latest scientific research information and the Finnish Heart Association recommendations were used while creating this tool. In the empirical part of this thesis study, total cholesterol measurements were performed and the early intervention tool was piloted in a joint event organised by the Heart Association of Southeast Finland and South Karelia Social and Health Care District. The results of the cholesterol measurements carried out in the event were compiled and compared with the FINRISK health research cholesterol results. Piloting of the early intervention tool was a success. The tool made early intervention easier and customers’ cholesterol affecting factors more apparent to identify. Customers began to reflect on their life habits and some of the customers found their weakest link with the tool. Through lifestyle reflection, customers were also motivated. Development of the customers’ motivation of change was contributed by the observations they made about their needs for change. The FINRISK health research results were compared to the results from the piloting event measurements. The cholesterol results in this event were lower compared to the health research results. A Good subject for further research could be researching the benefits and user experiences of the early intervention tool.