Vanhemmuuden haasteet sekä vanhemmuuden tukeminen lastentarhanopettajan työssä - Lappalainen, Riikka (Seinäjoen ammattikorkeakoulu, 2016)
Opinnäytetyön tarkoituksena oli tutkia vanhemmuuden tukemista päiväkodissa lastentarhanopettajan näkökulmasta. Tavoitteena oli selvittää, millaisia haasteita vanhemmuuteen liittyy, ja miten vanhemmuutta tuetaan konkreettisesti päiväkodissa. Sen lisäksi tavoitteena oli selvittää, miten vanhemmuuden tukemisessa on onnistuttu, ja miten tukemista voitaisiin kehittää edelleen. Tutkimus toteutettiin yhteistyössä Pohjois-Suomessa sijaitsevan kunnan kanssa. Opinnäytetyön teoreettisessa viitekehyksessä tarkastellaan, mitä vanhemmuus on, ja mitä haasteita siihen liittyy. Sen lisäksi käsitellään varhaiskasvatusta sekä sitä, millaisin eri keinoin vanhemmuutta voidaan tukea päiväkodissa. Tutkimus toteutettiin kvalitatiivisena eli laadullisena tutkimuksena, ja sitä varten haastateltiin seitsemää lastentarhanopettajaa. Haastattelumuotona käytettiin teemahaastattelua, ja kerätty aineisto analysoitiin teemoittelun avulla. Tutkimuskysymysten ja aineistoista nousseiden asioiden kautta teemoiksi valikoituivat vanhemmuuden haasteet ja huolet, vanhemmuuden tukeminen päiväkodissa, tukemisen onnistuminen ja haasteet sekä tukemisen kehittäminen. Tutkimustulosten mukaan vanhemmuuden haasteet liittyvät kasvatukseen ja vanhemman rooliin. Sen lisäksi ympäristö luo paineita vanhemmuudelle. Tulokset osoittavat myös, että vanhemmuuden tukemisen muotoja ovat kasvatuskumppanuus, huolen puheeksi ottaminen sekä palveluohjaus. Pääasiassa tukemisessa koetaan onnistuvan, mutta haasteita voi kuitenkin luoda esimerkiksi se, että vanhempi kieltää tuen tarpeen eikä ota tukea vastaan. Tukemisen lähtökohtana koetaan olevan molemminpuolinen luottamus ja avoimuus. The purpose of this dissertation was to study the parenting support in day care from the kindergarten teachers’ point of view. The objective was to clarify the challenges related to parenting, and how parenting is concretely supported in kindergarten. In addition, the aim was to clarify how successful the support was, and how it could be further developed to better support parenting. The study was carried out in cooperation with a municipality located in Northern Finland. In the theoretical frame of reference of this dissertation, it is examined what parenting is and what challenges are connected to it. Furthermore, early childhood education and different methods to support parenting in kindergarten are also discussed. The study was carried out as a qualitative research, in other words this is a qualitative study. Seven kindergarten teachers were interviewed. The theme interview was used as an interview form, and the material thus collected was analyzed according to themes. The challenges and worries of parenting, supporting parenting, the success of support and also challenges, as well as developing the sup-port were the selected themes based on the study questions and the aspects brought up from the materials. According to the research results, the challenges of parenting are connected to upbringing and the role of a parent. In addition, the environment creates pressure on parenting. The results also show that some forms of parenting support are educational partnership, discussing about worries and service guidance. The sup-port is considered mainly successful, but some challenges could be detected for example when a parent denies the need for support, or does not accept the sup-port. The support premises can be considered a reciprocal feeling of confidence and openness.