HOITOALAN AMMATTIKORKEKOULUOPISKELIJOIDEN TIETÄMYKSEN LISÄÄMINEN SOLUNSALPAAJAHOIDOSTA : oppitunnit opiskelijoille - Hirvonen, Tiia (Karelia-ammattikorkeakoulu (Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu), 2016)
Solunsalpaajahoito on yksi syövän hoitomuoto. Hoidolla pyritään joko pysyvään paranemiseen, täydelliseen oireiden lievittämiseen tai palliatiiviseen hoitoon. Iäkkäiden potilaiden solunsalpaajahoito vaatii pohdintaa, sillä potilaiden iän mukana tulleet yleissairaudet ja ikääntymiseen liittyvä yleinen hauraus heikentävät hoidon sietoa. Hoitajan tehtävänä on antaa solunsalpaajahoitoa ja hallita siihen liittyvää kokonaisvaltaista hoitoa. Opinnäytetyön tarkoituksena on lisätä hoitoalanopiskelijoiden tietämystä solunsalpaajahoidosta. Hoitajien olisi hyvä tietää solunsalpaajista, sillä syöpä on yksi suomen yleisimmistä sairauksista. Osastotyössä voi kohdata potilaan, joka saa solunsalpaajahoitoa, ja silloin on hyvä tietää esimerkiksi hoidon sivuvaikutuksista. Opinnäytetyön tehtävänä oli pitää oppitunnit Karelia-ammattikorkeakoulun kolmannen vuoden sairaanhoitajaopiskelijoille. Oppituntien aiheita olivat: yleistä solunsalpaajista, haittavaikutukset, iäkkäät potilaat, hoitajan rooli solunsalpaajahoidossa sekä potilaan ja omaisen tukeminen. Opetusmenetelmänä käytettiin luentoa, ryhmätehtävää ja videoita. Opiskelijoilta saama palaute oli positiivista. Jatkossa oppitunteja voisi pitää terveydenhoitajaopiskelijoille sekä valmistuneille hoitajille. Chemotherapy is one form of cancer treatment. The goal of the treatment is permanent recovery, complete alleviation of symptoms or palliative care. Chemotherapy in older people needs careful reasoning, because general medical conditions and general frailty brought by ageing weaken treatment tolerance. Nurses administer chemotherapy and they need to be competent in providing holistic treatment related to it. The purpose of this thesis is to increase knowledge of chemotherapy among undergraduate nursing students, because cancer is one of the most common diseases in Finland. On hospital wards, nurses can meet patients undergoing chemotherapy and then it is good to know, for example, about chemotherapy-related adverse effects. The thesis assignment was to give lessons to the third ...