Vähittäiskauppojen aukioloaikojen sääntelyn vapautumisen alustavat vaikutukset poh-joiskarjalaisiin päivittäistavarakauppoihin - Ratamaa, Teemu (Karelia-ammattikorkeakoulu (Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu), 2016)
Tässä opinnäytetyössä tarkastellaan vähittäiskauppojen aukioloaikojen sääntelyn vapautumisen alustavia vaikutuksia pohjoiskarjalaisiin päivittäistavarakauppoihin, kioskeihin sekä liikennemyymälöihin. Taustana työlle on vuonna 2015 eduskunnan hyväksymä lakimuutos (1618/2015), joka kumosi vähittäiskauppojen sekä parturi- ja kampaamoliikkeiden aukioloaikoja sääntelevän lain (945/2009). Eritoten tarkastelussa ovat uuden lain vaikutukset sekä kauppojen kokema hyöty; millaisia vaikutuksia lakimuutos on tuonut tullessaan, onko aukioloaikojen vapauttaminen tuonut kaupoille enemmän hyötyä kuin haittaa sekä millaiset kaupan yksiköt ovat kokeneet muutoksesta suurimman hyödyn? Tutkimus toteutettiin sekä laadullisesti että määrällisesti. Työssä peilataan kaupan esimiehiltä kysely- ja haastattelututkimuksessa saatuja tuloksia lain valmistelua varten kerättyihin ennakkolausuntoihin ja tarkastellaan sitä, ovatko lakia puoltaneet vai kenties lakimuutosta kritisoineet lausunnot käyneet toteen. Lain vaikutukset ovat olleet enimmäkseen odotetun ja halutun kaltaisia. Tutkimuksen tuloksena voidaan todeta muun muassa, että lakimuutoksella on ollut positiivinen vaikutus työllisyyteen. Suurimman hyödyn ovat kokeneet suuremmat, kaupunkien keskusto-jen ulkopuoliset myymälät. Pienet, taajamissa sijaitsevat myymälät taas ovat kokeneet aukioloaikojen vapautumisesta enemmän haittaa kuin hyötyä. Opinnäytetyö luo alustavan kuvan siitä, millaisia vaikutuksia sääntelyn vapautuminen on tuonut päivittäistavarakaupoille. Tutkimuksen ulkopuolelle jätettiin muita toimialoja, yh-teiskuntaa ja asiakkaita käsittelevät vaikutukset. Niistä kuitenkin löytyy paljon jatkotutkimusmahdollisuuksia. In this thesis reviews the preliminary effects of deregulation of the retail hours on the North Karelian grocery stores. The background for this work is the legislative change 1618/2015, which revoked the old store opening hour regulative law 945/2009. Especially the effects of the law and the advantage gained by the stores are reviewed; what sort of changes has the ...