Hukuksiin joutuneen ensiapu : Hukuksiin joutuneen ensiapuopastaulu yleisille uimarannoille suomeksi ja venäjäksi - Moskvina, Tatiana; Vaskelainen, Liudmila (Karelia-ammattikorkeakoulu (Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu), 2016)
Hukkuminen tarkoittaa tukehtumista nestemäiseen aineeseen ja voi johtaa kuolemaan. Suomessa vuonna 2015 hukkuneiden määrä oli 94, joista Pohjois-Karjalassa oli hukkunut viisi ihmistä. Suurin osa hukkumistapaturmista oli tapahtunut vesiliikenteessä. Muita hukkumistapaturmia oli tapahtunut uidessa, sukellettaessa ja jäihin pudotessa. Opinnäytetyön tarkoitus oli tuottaa tietoa suomen- ja venäjäkielisille ihmisille hukuksiin joutuneen ensiavusta. Opinnäytetyön tehtävä oli tuottaa ensiapuopastaulu yleisille uimarannoille ja uimahalleille. Ensiapuopastaulu tehtiin yhteistyössä Pohjois-Karjalan pelastuslaitoksen ja Turvaa maaseudulle -hankkeen kanssa. Tuotos on ulkoasustaan selkeä, havainnollinen ja helppolukuinen. Siinä on yhdeksän kuvaa, jotka opastavat ihmisiä hukuksiin joutuneen ensiapuun. Tämän opinnäytetyön kohderyhmänä olivat kaikki suomen- ja venäjäkieliset ihmiset, jotka käyttävät yleisten uimarantojen ja uimahallien palveluja. Turvaa maaseudulle -hanke järjesti 14.7.2016 tapahtuman, jossa oli hukuksiin joutuneen ensiapuopastaulun esitys, heittoliinan käyttö sekä painelu- ja puhalluselvytyksen harjoitus. Tässä tapahtumassa ihmisille näytettiin valmista ensiapuopastaulua ja annettiin kyselylomakkeita, joihin he kirjoittivat oman mielipiteensä. Palautteiden avulla tehtiin viimeiset korjaukset ensiapuopastaulussa. Jatkokehittämisaiheena voisi olla ensiapuopastaulu myös englannin ja ruotsin kielellä. Drowning is suffocation in liquid substance and it can be fatal. In Finland in 2015 the number of drowned was 94, of whom 5 in North Karelia. Most of these were waterborne traffic incidents. Other incidents involved swimming, diving and falling through the ice. The aim of this thesis is to inform the Finnish and Russian speaking people of effective first aid in a case of near drowning in the form of an information board illustrating first aid instructions. The information board will be placed at public beaches and swimming pools. The information board on the first aid was made in cooperation with North Karelia ...