10–15-vuotiaiden jalkapalloilijoiden tasapainon ja liikehallinnan yhteys ketteryyteen ja suunnanmuutoskykyyn pallon kanssa - Rukkila, Sami (Haaga-Helia ammattikorkeakoulu, 2016)
Tässä tutkimuksessa tarkasteltiin 10–15-vuotiaiden Sami Hyypiä Akatemian toimintaan osallistuvien jalkapalloilijoiden lajinomaista suunnanmuutoskykyä ja siihen yhteydessä olevia tekijöitä. Ensisijaisena tarkoituksena oli selvittää, onko junioripelaajan ketteryys ja suunnanmuutoskyky pallon kanssa yhteydessä tasapaino- ja liikehallintakykyyn. Lisäksi tarkasteltiin pelaajan koon yhteyttä kyseisiin ominaisuuksiin sekä puolieroja tasapaino- ja liikehallintakykyä mittaavissa testeissä. Analysoitava tutkimusaineisto koostui Sami Hyypiä Akatemian syksyn 2015 kehittymisen seuranta -tapahtumissa suoritetuista neljästä testistä. Tasapainokykyä mitattiin oikean ja vasemman jalan tasapainotestillä, liikehallintakykyä mitattiin yhden jalan kyykkytestillä, ketteryyttä mitattiin ketteryystestillä ja suunnanmuutoskykyä pallon kanssa mitattiin SM-pallotestillä. Tutkimukseen osallistui 947 juniorijalkapalloilijaa, jotka suorittivat kyseiset testit. Tutkimus toteutettiin toimeksiantona Sami Hyypiä Akatemialta. Tuloksia tarkastelemalla huomattiin, että tasapaino- ja liikehallintakyvyllä oli yhteys ketteryyteen ja suunnanmuutoskykyyn pallon kanssa. Mitä paremmin menestyi tasapainoa ja liikehallintakykyä mittaavissa testeissä, sitä paremmin menestyi ketteryyttä ja suunnanmuutoskykyä pallon kanssa mittaavissa testeissä. Ikäryhmiä erikseen vertailemalla havaittiin, että tulokset olivat sitä parempia, mitä vanhempi pelaaja oli. Muutamia poikkeuksia löytyi ja ne on avattu tarkemmin tulokset-osiossa. Pelaajien painolla ja pituudella oli yhteys ikäryhmästä riippuen eri testien tuloksiin. Pelaajien liikehallintakyky vasemmalla jalalla oli parempi kuin oikealla jalalla (pois lukien 2001 ikäryhmä), kun taas tasapainokyvyssä vastaavaa puolieroa ei todettu. Tutkimuksen tulokset vahvistavat, että kokonaisvaltainen harjoittelu jalkapallossa on tärkeää. Tutkimus osoittaa, että pelaajan tulee omata hyvä tasapaino- ja liikehallintakyky menestyäkseen suunnanmuutoskykyä vaativissa liikkeissä. Valmentajan tulee huomioida harjoitussuunnitelmaa ...