Sosionomi (AMK) päihde- ja mielenterveystyön osaajana : Selvitys sosionomin (AMK) työtehtävistä sekä osaamisesta päihde- ja mielenterveystyön työkentillä Etelä-Karjalan alueella - Auvinen, Julia; Kiiskinen, Mikko; Penttilä, Heini (Saimaan ammattikorkeakoulu, 2016)
Opinnäytetyön tarkoituksena oli selvittää sosionomin (AMK) työtehtävät ja osaaminen päihde- ja mielenterveystyön työkentillä Etelä-Karjalan alueella. Opinnäytetyön tavoitteena oli tuottaa tietoa Saimaan ammattikorkeakoululle sosionomi (AMK) –koulutuksen sopivuudesta päihde- ja mielenterveystyöhön. Työn tavoitteena oli myös tuoda tietoa sosionomien (AMK) osaamisesta muille alalla toimiville työntekijöille. Opinnäytetyö oli kvalitatiivinen tutkimus. Tutkimusjoukko koostui seitsemästä kunnallisella ja yksityisellä sektorilla työskentelevästä sosionomista. Tutkimusaineisto kerättiin haastattelulomakkeen avulla keväällä 2016. Opinnäytetyön teoriaosuudessa käsiteltiin päihde- ja mielenterveysongelmia yleisesti, työtä ohjaavia lakeja, päihde- ja mielenterveystyön toimintaympäristöä sekä sosionomin kompetensseja. Opinnäytetyön tuloksista selvisi, että sosionomin ammattitaidolle on selvä tarve päihde- ja mielenterveystyössä. Sosionomin osaamista ei kuitenkaan vielä osata hyödyntää kokonaisuudessaan päihde- ja mielenterveystyössä. Selkeämpää työnkuvaa ja roolijakoa tarvitaan terveysalan ammattilaisten kanssa toimimisessa. Sosionomin laaja-alainen koulutus vastaa hyvin päihde- ja mielenterveystyössä nähtäviin monisyisiin ongelmiin. Sosionomin vahvuutena nähtiin ohjaustyö ja asiakkaan rinnalla kulkeminen tukien ja auttaen asiakasta hänen arjessaan. Vastaavanlaisia opinnäytetöitä on tehty varhaiskasvatuspuolelta, lastensuojelutyöstä sekä ikäihmisten parissa työskentelevistä sosionomeista. Näin ollen jatkotutkimuksena voisi selvittää kehitysvammaistyössä työskentelevien sosionomien sijoittumisen ja työnkuvan. Toisenlainen jatkotutkimus voisi käsitellä työnantajien näkemyksiä sosionomien (AMK) pätevyyksistä työskennellä päihde- ja mielenterveystyössä. The purpose of this thesis was to collect information on the Bachelor of Social Services jobs in and knowledge of anti-substance abuse and mental health work. The results were aimed for use at Saimaa University of Applied Sciences to identify any development needs in the Degree Program in Social Services. One of the goals of this research was to show the suitability of the education for anti-substance abuse and mental health work. South Karelia Social and Health Care District (Eksote) was chosen as the research area comprising the second and third sectors. This topic was chosen because substance abuse and mental health problems show in many different fields of social services. The subject is also socially important because the problems of substance abuse and mental health overload the system financially and have long term effects on both a personal and the community level. This thesis study was carried out as qualitative research. In total seven Bachelor of Social Service workers were chosen from the private and public sectors. The research was done as interviews, which were conducted in spring 2016. The theoretical frame of the thesis was the service system on a general level in Finland. Also the laws were described that direct the work of Bachelors of Social Services within the substance and mental health problem fields. The focus was mainly on adult customers and services for them. These results suggest that there is a need for the work of a Bachelor of Social Service in the substance and mental health problem fields, but their knowledge is not fully utilized yet. Based on the findings it seems that the strengths are guidance and customer support. There is also a need to clarify the division of work between the other workers in social services. Similar theses were done in Saimaa University of Applied Sciences in 2012-2013. These theses were about social work for the elderly, child welfare and childhood education. Further research is required on how Bachelor of Social Service workers would find a role in the work with the disabled and what their job duties would be. More research could be done on how employers in the substance and mental health fields regard the proficiency of the Bachelors of Social Service.