Heralammen yritystalon paineilmajärjestelmän optimointi - Pesonen, Otto (Lapin ammattikorkeakoulu, 2016)
Tämän opinnäytetyön tarkoitus oli tutkia ja analysoida paineilmajärjestelmän toimintaa ja energiatehokkuutta Kemijärven kaupungin omistamassa Heralammen yritystalossa. Tavoitteena oli löytää ratkaisuja, joilla paineilmatuotannon tuomia kustannuksia saisi pienennettyä ja järjestelmän toimintaa muutettua energiatehokkaammaksi. Opinnäytetyössä käsitellään paineilmajärjestelmän eri vaiheita ja toimintaa yleisesti, kunnes siinä esitetään itse kohde ja sen järjestelmän osat. Työssä tarkasteltiin verkoston vuotoja, mahdollisuuksia alentaa verkoston painetta, verkoston eri osien sulkemista ja lämmön talteenoton eri vaihtoehtoja. Työssä käydään läpi erivaihtoehtojen tuomia säästöjä ja analysoidaan niiden mahdollista toteuttamista. Työn apuna käytettiin Motiva Oy:n luomaa PATE (paineilma tehokkaaksi) - analyysimallia, eri kompressorivalmistajien antamia tietoja ja kiinteistövastaavan kokemusperäistä tietämystä. Työn toteuttamisen ongelmia olivat puutteelliset dokumentaatiot eri paineilmaa käyttävistä laitteista ja paineilmaverkoston pieni koko verrattuna PATE-mallissa käytyihin kohteisiin. Paineilmajärjestelmän säännöllinen vuotokartoitus, lämmön talteenotto ja magneettiventtiilien asentaminen verkoston sulkemista varten ovat mahdollisia investointikohteita kohteeseen säästöjen aikaansaamiseksi. Painetasojen laskemista voi myös portaittain kokeilla, mutta laitteiden tarvitsemien painetasojen ja painemittareiden puuttumisen johdosta se voi aiheuttaa ongelmia toimilaitteissa ja olla näin ollen mahdoton toteuttaa. The aim of this thesis was to analyse the compressed air system and to investi-gate the possible ways to lower the costs of the process and to find a way to make the system more energy efficiency. The theoretical part discussed the compressed air systems, and then focused on the compressed air system of the business house of Heralampi at Kemijärvi, where Porkka Finland Oy uses compressed air in their manufacturing process. The reduction of the pressure level, the checking and reparation of possible leaks, and ...