Tilaus-toimitusketjun haasteet vientiassistentin näkökulmasta - Hannula, Heini (Satakunnan ammattikorkeakoulu, 2016)
Opinnäyteyön tutkimuksen tarkoituksena oli tutkia minkälaisia haasteita vientiassistentit kokevat omassa työssään Norilsk Nickel Harjavalta Oy:ssä. Haasteiden kartoituksen lisäksi selvitettiin vientiassistenttien omia toiveita ja ideoita haasteiden kehittämiseen. Norilsk Nickel Harjavalta Oy on metalliteollisuuden yritys, jossa valmistetaan erilaisia tuotteita nikkelistä, sekä muista sivuaineista kuten esimerkiksi koboltista. Yritys kuuluu venäläiseen MMC Norilsk Nickel -konserniin, joka on yksi maailman suurimpia nikkelintuottajia. Opinnäytetyön teoriaosuudessa avattiin tarkemmin mitä tilaus-toimitusketjussa teollisuusympäristössä tapahtuu prosessin eri vaiheissa. Osuudessa kuvailtiin prosessia alusta lähtien raaka-aineiden tilauksesta lopputuotteen lähettämiseen asti. Teoriaosuudessa myös selvitettiin miten tilaus-toimitusketjussa kerättiin tietoa ja käsiteltiin sitä. Empiirisessä osuudessa käytettiin kvantitatiivista menetelmää ja teemahaastattelua, jossa haastateltiin kaikkia viittä Norilsk Nickel Harjavalta Oy:n vientiassistenttia. Haastattelun avulla pyrittiin selvittämään, minkälaisia haasteita vientiassistentti työssään kokee. Empiirisessä osuudessa kerrottiin vientiassistenttien antamia vastauksia haastattelun teemojen mukaisesti. Lopussa tehtiin toimintasuositus teemahaastattelun vastausten mukaisesti. The purpose of this thesis was to research what kind of challenges exchange assis-tants experience in their own job in Norilsk Nickel Harjavalta Oy. Besides researching the challenges, exchange assistant’s own wishes and ideas how to develop the challenges were also clarified. Norilsk Nickel Harjavalta Oy is a company in metal industry, where various different kinds of products from nickel, and also from other materials like cobalt, are manufactured. The company is a part of Russian MMC Norilsk Nickel-group, which is one of the biggest producers of nickel in the world. In the theory part of the thesis the different parts of supply chain were opened up more, and gathered together what happens in these different stages of the process. In this part the process was described from the beginning as ordering raw materials until sending the finished product onwards. There was also explained how the information is gathered and handled throughout the supply chain. In the empirical part a qualitative research was implemented with the use of theme interview, where all five export assistants of Norilsk Nickel Harjavalta were inter-viewed. The interview was held to clarify what kind of challenged the exchange assistant goes through in their work. The answers of the interviews were divided within themes of the interview. Recommendation was made in the end according to the answers in interviews.