Odotetaanko televisiosarja Sorjosen lisäävän Lappeenrannan alueen vetovoimaa? - Tähtinen, Sanna (Saimaan ammattikorkeakoulu, 2016)
Tässä opinnäytetyössä selvitettiin televisiosarja Sorjosen tuomaan näkyvyyteen kohdistuvia odotuksia. Tarkoituksena oli selvittää, kuinka suuressa arvossa sarjan tuomaa näkyvyyttä pidetään, odotetaanko sen lisäävän alueen vetovoimaa ja uskotaanko alueelle syntyvän tv-matkailua sarjan myötä. Tutkimuksessa selvitettiin alueen yritysten ja muiden matkailuun liittyvien tahojen sekä Lappeenrannan kaupungin näkemyksiä aiheesta. Sorjonen on 11-osainen kotimainen Lappeenrantaan sijoittuva rikosdraama, jonka kuvaukset suoritettiin kesän 2015 aikana Lappeenrannan ja Etelä-Karjalan alueella. Sarjan televisioesitys tapahtuu syksyllä 2016. Sarja päätyy myös mahdollisesti kansainväliseen levitykseen. Tutkimus suoritettiin laadullisena tutkimuksena. Tutkimusmenetelminä käytettiin kyselyä ja aineistolähtöistä sisällönanalyysiä. Aineistoa varten kerättiin näkemyksiä viideltä eri henkilöltä sähköisellä kyselyllä. Aineistona käytettiin lisäksi Sorjoseen liittyviä uutisartikkeleita ja muutamia uutisiin tulleita kommentteja. Uutiset olivat Ylen, Etelä-Saimaan sekä Lappeenrannan Uutisten nettisivuilla ilmestyneitä artikkeleita. Artikkeleita oli 20 kappaletta, ja ne on julkaistu aikavälillä 14.5.2015 - 2.5.216. Artikkelit ja kommentit analysoitiin aineistolähtöisellä sisällönanalyysillä. Pohjana tutkimukselle käytettiin teoriaa matkailun perusteista, matkailusta Suomessa ja Lappeenrannan alueella, teoriaa tv-matkailusta ja matkailun työntö- ja vetovoimatekijöistä sekä teoriaa laadullisen tutkimuksen tutkimusmenetelmistä. Tutkimustuloksista kävi ilmi, että Sorjosen tuomaa näkyvyyttä pidetään tärkeänä alueen matkailun kannalta. Sarjan uskottiin mahdollisesti lisäävän alueen vetovoimaisuutta, ja sarjan kansainvälistä näkyvyyttä korostettiin ja sen koettiin olevan tärkeää. Tv-matkailun syntyyn Lappeenrannan alueelle ei juurikaan uskottu. Myös negatiivisia seurauksia ei uskottu koituvan alueen matkailulle. This thesis is a study of the expectations towards the visibility given by a television series Sorjonen. There were three main purposes of the research. One was to find out how highly the national and international visibility of Sorjonen is valued. Another purpose was to find out if there is a possibility of increase in the pull-factors of Lappeenranta region. The third aim of the study was to see if there could be seen film-induced tourism in Lappeenranta inspired by Sorjonen. The views analysed in this study were opinions of representatives of companies, organisations and the Town of Lappeenranta. Sorjonen is a crime series of 11 episodes filmed in Lappeenranta and South-Karelia region. The series comes out on television in the fall of 2016. Sorjonen might be displayed also internationally. The research method was qualitative. The data for the study was collected with survey and from newspaper articles and comments on the internet. Five persons were interviewed and the amount of analysed articles is 20. The articles were published in Yle, Etelä-Saimaa and Lappeenrannan Uutiset. The articles and comments were analysed by using the theory of content analysis. Other theories used as a base for the research were about the basics of tourism, tourism in Finland and in Lappeenranta, the push and pull factors in tourism, film-induced tourism and qualitative research. The results of the study show that the visibility given by Sorjonen is generally valued and thought to be important for the tourism in Lappeenranta. International visibility was emphasized and seen important for Lappeenranta. The development of film-induced tourism in Lappeenranta was seen to be unlikely, and negative consequences were not believed to occur.